Rustig blijven bewegen bij warm weer

18.07.2023
5 minuten lezen
Sport

De zomer is in volle gang! Het is lang licht en de temperaturen zijn hoog. Het is verstandig om in de zomer niet volledig te stoppen met sporten, maar om juist ook te blijven bewegen. Maar hoe doe je dat, wanneer het flink warm is? En welke sporten of beweegactiviteiten zijn geschikt in de zomer?

De zomer is in volle gang! Het is lang licht en de temperaturen zijn hoog. Het is verstandig om in de zomer niet volledig te stoppen met sporten, maar om juist ook te blijven bewegen. Maar hoe doe je dat, wanneer het flink warm is? En welke sporten of beweegactiviteiten zijn geschikt in de zomer?

1. Wandelen of hiken

Wandelen kan in ieder seizoen, zolang je je maar kleedt op de omgevingstemperatuur. Is het warm buiten, zorg dan voor luchtige, sneldrogende kleding. En kies voor een wandeling niet in de volle zon maar bijvoorbeeld door het bos. Door de bomen heb je daar veel natuurlijke schaduw.
Ben je op vakantie? Dan is wandelen of hiken de perfecte manier om de omgeving te verkennen. Maak een mooie hike door een natuurgebied, op een berg of ga op zoek naar een verscholen baaitje. 

2. Fietsen

We schreven eerder al een blog waarom fietsen zo gezond is. Fietsen kan in ieder tempo en is geschikt voor jong en oud. Op de fiets vang je vaak wel wat wind, waardoor het ook met hogere temperaturen goed vertoeven is op de fiets.

Met fietsen train je veel verschillende spieren: zowel je been-, buik-, arm- als rugspieren. En je bouwt conditie op. Daarnaast is de kans op blessures klein.

3. Jeu des boules (ook wel petanque)

Jeu des boules is een activiteit die vaak bekend is van de camping. Bij jeu des boules moet je een metalen bal zo dicht mogelijk bij een butje of cochonnet gooien. Als je een rustig plekje in de schaduw opzoekt, is jeu des boules ook goed te spelen met hogere temperaturen. Je hebt alleen een goede jeu des boules-set en een (vlak) veldje nodig.

Beweegactiviteit buiten fysio

4. Zwemmen

Als het écht warm is buiten, is zwemmen heel verkoelend. Wil je hier een beweegactiviteit van maken? Ga dan niet alleen pootje baden, maar zwem ook wat baantjes. Let wel goed op de watertemperatuur. Zo warmt zeewater maar langzaam op en het kan gevaarlijk zijn om in te koud water te gaan zwemmen. Er is dan kans op onderkoeling of kramp. Een zwembad is dan een veiligere plek om baantjes te zwemmen.

5. Suppen

Ben je op vakantie bij het water? Er zijn ook andere rustige watersporten die je kunt beoefenen. Suppen bijvoorbeeld, wat staat voor ‘stand up paddle boarden’. Tijdens het suppen sta of zit je op een soort surfplank in rustig, vlak water. Met een peddel kom je vooruit. Suppen is een sport waarmee je heel veel calorieën verbrandt; je traint je armen, bovenlichaam, rug, buik én benen.

Van plan om lekker te gaan bewegen?

Let dan wel op de volgende punten!

  • Ga niet fanatiek bewegen of sporten tijdens het heetste moment van de dag. Kies liever een moment vroeger of juist wat later op de dag, wanneer de temperatuur nog of niet meer zo hoog is.
  • Zorg voor een goede zonbescherming. Smeer jezelf goed in met een goede factor zonnebrand. Of je nu wandelt, fietst of gaat zwemmen: je wilt niet verbranden!
  • Doe altijd een warming-up en een cooling down. Jijzelf bent misschien lekker opgewarmd door de zon voordat je begint met sporten, je spieren zijn dat dan nog niet. Een warming-up moet je daarom nooit overslaan. Warm je spieren rustig op en zorg ervoor dat je niet gelijk al verhit bent. Ben je klaar met sporten? Doe een goede cooling-down om je spieren weer te laten ontspannen. Zowel de warming-up als cooling-down kun je het beste in de schaduw doen.
  • Drink voldoende. Als het warm is, zweet je sneller en meer. Drink voldoende vóórdat je gaat bewegen en ook tijdens het bewegen is voldoende drinken heel belangrijk. Voldoende drinken helpt ook om kramp te voorkomen.

Wil je meer weten over hoe je kunt blijven bewegen of tot beweging kunt komen? De fysiotherapeuten van Medifit staan voor je klaar met advies op maat. Neem contact op en plan een afspraak in. 

Leuk om te weten: in augustus staat de vakantie centraal op onze Instagram-pagina. Volg Medifit op Instagram voor de leukste vakantietips rondom beweging en fysiotherapie!