Last van shin splints? Tips om pijnvrij te blijven bewegen

07.03.2024
5 minuten lezen
Sport

Nu het weer beter weer wordt, gaan we weer vaker naar buiten om te bewegen. Maar of je nu binnen of buiten traint, één ding blijft hetzelfde: het risico op blessures zoals shin splints blijft aanwezig. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je pijnvrij blijven bewegen. Hier zijn enkele tips om shin splints onder controle te houden.

Nu het weer beter weer wordt, gaan we weer vaker naar buiten om te bewegen. Maar of je nu binnen of buiten traint, één ding blijft hetzelfde: het risico op blessures zoals shin splints blijft aanwezig. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je pijnvrij blijven bewegen. Hier zijn enkele tips om shin splints onder controle te houden.

Wat zijn shin splints?

Shin splints, ook wel bekend als mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), zijn pijnlijke irritaties die zich ontwikkelen langs de zijkant of voorkant van het scheenbeen. Deze komen vaak voor bij sporters die herhaalde impact activiteiten uitvoeren, zoals hardlopen, dansen en basketballen. In het begin is de irritatie meestal alleen voelbaar tijdens het sporten, maar je kunt er ook in rust last van krijgen als de klachten genegeerd worden en dus overbelast raken. Wij geven je een aantal tips om dit te voorkomen! 

Tip 1: Luister naar je lichaam

Het voorkomen van shin splints begint bij het luisteren naar je lichaam. Bouw je training rustig op en vermijd plotselinge veranderingen in intensiteit of afstand. Voel je een scherpe pijn langs de voorkant van je scheenbeen tijdens het sporten? Stop dan meteen en geef je lichaam rust door oefeningen met een lagere intensiteit te doen. Een (sport)fysiotherapeut kan je hierbij adviseren. Verdere zware belasting kan de blessure namelijk verergeren en je herstel vertragen.

Tip 2: Schoeisel en ondersteuning

Daarnaast kunnen ook biomechanische problemen zoals platvoeten, verkeerd schoeisel of slechte looptechniek bijdragen aan het ontstaan van shin splints. Een onjuiste afwikkeling van de voet kan een onevenredige druk op het scheenbeen veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot pijn en ontsteking. Investeer dus in kwalitatief hoogwaardige sportschoenen die geschikt zijn voor jouw activiteit en loopstijl. 

Goede schoenen bieden de nodige demping en ondersteuning om de impact op je benen te verminderen en het risico op shin splints te verkleinen. Ook is het belangrijk om te onthouden dat de demping in je schoenen na veelvuldig gebruik en met de tijd afneemt. Vervang je schoenen dus ook tijdig.

Tip 3: Warm-Up en Cool-Down

Een goede warming-up en cooling-down zijn essentieel voor het voorkomen van shin splints en andere blessures. Neem de tijd om je spieren op te warmen voordat je gaat sporten en sluit je training af met stretchoefeningen om je spieren te ontspannen.

Tip 4: Kracht en flexibiliteitstraining

Versterkende oefeningen voor de spieren rondom je scheenbeen kunnen helpen bij het verminderen van de belasting van spieren en het voorkomen van shin splints. Focus op het verbeteren van de stabiliteit, kracht en flexibiliteit van je benen en voeten met gerichte oefeningen zoals kuitversterkers en enkelstabilisatoren.

Tip 5: Vraag advies van een expert

Als je regelmatig last hebt van shin splints, overweeg dan om advies te vragen van een fysiotherapeut. Bij Medifit staan we altijd voor je klaar om advies te geven. Wij kunnen je helpen bij het identificeren van eventuele onderliggende problemen, het aanpassen van je trainingsprogramma en het bieden van gerichte behandelingen om de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen.

Shin splints kunnen een vervelende belemmering vormen voor je sportroutine, maar met de juiste preventieve maatregelen kun je het risico op deze blessure aanzienlijk verminderen. Wil je graag meer advies van een fysiotherapeut? Neem hier contact op met de fysiotherapeuten van Medifit.