Hamstringklachten of een -blessure: wat doe je eraan?

08.05.2023
5 minuten lezen
Sport

Stel je voor: je bent lekker aan het sporten, maar ineens voel je een felle pijn aan je bovenbeen. Het kan zijn dat je een hamstringblessure hebt opgelopen. Au, dat doet zeer! Wat nu? Hoe komt het? En kan je hiervoor behandeld worden door een fysiotherapeut? Wij zetten veelgestelde vragen over hamstringklachten en -blessures op een rij.

Stel je voor: je bent lekker aan het sporten, maar ineens voel je een felle pijn aan je bovenbeen. Het kan zijn dat je een hamstringblessure hebt opgelopen. Au, dat doet zeer! Wat nu? Hoe komt het? En kan je hiervoor behandeld worden door een fysiotherapeut? Wij zetten veelgestelde vragen over hamstringklachten en -blessures op een rij.

Wat zijn de hamstrings precies?

De hamstrings bestaan uit drie spieren aan de achterkant van je been: de semitendinosus, semimembranosus en de biceps femoris. De hamstrings lopen van je zitbeen tot je onderbeen, net voorbij het kniegewricht. Het zijn grote spieren die je veel gebruikt in het dagelijks leven. Want dankzij je hamstrings kun je je benen naar achteren bewegen en bij het kniegewricht zorgen de hamstrings ervoor dat je je knie kunt buigen. Ook beweeg je dankzij je hamstrings je knie naar binnen en naar buiten. Je gebruikt ze onder andere tijdens het wandelen, hardlopen, springen, zwemmen en meer.

Hoe loop je een hamstringblessure op?

Hamstringklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Vooral sporters krijgen last van hun hamstrings, bijvoorbeeld door snelle sprints of onvoldoende warming-up. Maar ook onverwachte bewegingen of overbelasting tijdens dagelijkse bezigheden kunnen hamstringklachten geven. Denk aan ‘even’ een sprintje trekken, een snelle wending, omkeren of een andere onverwachte beweging. 

Kunnen hamstringklachten plotseling ontstaan?

Je hebt zowel acute– als chronische hamstringblessures. Bij een acute hamstringblessure voel je een plotselinge steek in je bovenbeen. Dit geeft een krampachtig gevoel en lopen en buigen doet veel pijn. Je hamstrings hebben een unieke werking: er zit veel rek in de spieren en ze helpen je bij remmen en plotseling versnellen tijdens bijvoorbeeld rennen. Maar wanneer de hamstrings vermoeid raken, lukt dit niet goed meer en kan een hamstringblessure ontstaan. Je voelt het direct en vaak ontstaat er een blauwe plek. Je kunt de plek koelen met ijs om de ergste pijn op dat moment te verlichten.

Bij chronische hamstringklachten ontstaan de klachten geleidelijker, doordat de hamstrings telkens overbelast worden. De pijn wordt steeds erger en ‘zeurt’ bij je bil en de achterkant van je bovenbeen. Chronische hamstringblessures zijn lastiger aan te wijzen dan acute. 

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij een hamstringblessure?

Een fysiotherapeut helpt je bij het herstellen van een hamstringblessure. Allereerst stelt de fysiotherapeut een diagnose. Hij kijkt naar de ernst van de blessure en kijkt hoe de blessure is ontstaan. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de blessure en het ontstaan van het letsel. Als er sprake is van een ingescheurde (partieel ruptuur) hamstring, is meestal revalidatie nodig om je hamstrings weer te trainen. Naast revalidatie wordt hierbij ook gewerkt aan preventie voor toekomstige hamstringblessures. 

hamstring fysiotherapie

Op onze Instagrampagina delen we tips voor veilig sporten, zonder blessures. Volg ons voor meer informatie!

Last van je hamstrings? Blijf er niet mee rondlopen en maak een afspraak met de fysiotherapeut. Neem contact op met Medifit voor de beste begeleiding naar je herstel!