Welke soorten hoofdpijn zijn er en wat kun je eraan doen?

12.10.2021
5 minuten lezen
Behandelingen, Hoofd of nek, Tips

Volwassenen, jongvolwassenen, pubers, jonge kinderen, senioren… Iedereen heeft er wel eens last van. De één vaker dan de ander. De ene keer erger dan de andere keer. Hoofdpijn. Het gaat vaak gepaard met pijn in de nek. De meest bekende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine. Maar hoe herken je het type hoofdpijn en hoe weet je welke behandeling hierbij past?

Volwassenen, jongvolwassenen, pubers, jonge kinderen, senioren… Iedereen heeft er wel eens last van. De één vaker dan de ander. De ene keer erger dan de andere keer. Hoofdpijn. Het gaat vaak gepaard met pijn in de nek. De meest bekende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine. Maar hoe herken je het type hoofdpijn en hoe weet je welke behandeling hierbij past?

Spanningshoofdpijn

Vaak wordt gedacht dat stress de oorzaak van spanningshoofdpijn is. Maar meestal zijn meerdere factoren van invloed op spanningshoofdpijn. Ook een verhoogde spierspanning in de hals en nek speelt een rol. In de spieren bevinden zich dan lokale verhardingen die uitstralende pijn kunnen geven. Deze worden ook wel ‘triggerpoints’ genoemd. Vermoeidheid en een verkeerde (werk)houding kunnen de hoofdpijn in stand houden. Spanningshoofdpijn is een dubbelzijdig drukkende pijn, de pijn is mild en wordt niet erger door lichamelijke inspanning. Er kan sprake zijn van overgevoeligheid voor licht en geluid. Een effectieve behandeling tegen spanningshoofdpijn is Dry needling. Dit is een methode om triggerpoints te behandelen. Wanneer de klachten voornamelijk uit de nek komen of je (werk)houding hierin een rol speelt, kunnen wij je helpen door middel van oefeningen, instructies en technieken. Zelfs online kun je oefeningen vinden om klachten te voorkomen. Handig, daar hoef je de deur niet voor uit.

Migraine

Migraine ontstaat door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in je hoofd. De exacte oorzaak hiervan is niet bekend. Wat een aanval kan uitlokken is bij iedereen verschillend. Zo kunnen vrouwen migraine krijgen door de anticonceptiepil, tijdens de overgang of in de periode rondom de menstruatie. Vrouwen én mannen kunnen migraine krijgen door smaakversterkers, aspartaam, sulfiet of nitraat. Maar ook door de overgang van stress naar ontspanning. Bij migraine is de hoofdpijn eenzijdig. Het is een heftig bonzende hoofdpijn die tussen de 4 en 72 uur kan duren. Vaak gaat migraine gepaard met misselijkheid en overgeven. Inspanning verergert de klachten en licht en geluid zijn slecht te verdragen. De laatste jaren blijkt dat oefentherapie kan helpen bij het terugbrengen van het aantal ‘hoofdpijndagen’. Jammer genoeg is er (nog) geen methode gevonden die de klachten helemaal wegnemen. Er wordt hier wel veel onderzoek naar gedaan.

Cervicogene hoofdpijn

Naast migraine en spanningshoofdpijn is er ook nog cervicogene hoofdpijn. Dit is hoofdpijn die wordt veroorzaakt door overprikkeling van spieren of gewrichten in de nek. Deze gewrichten en spieren geven dan via de zenuwverbinding met het hoofd een uitstraling die de patiënt ervaart als hoofdpijn. In tegenstelling tot migraine is deze vorm van hoofdpijn vaak langdurig aanwezig. Cervicogene hoofdpijn zit vaak aan één kant van het hoofd en gaat vaak gepaard met bewegingsbeperking in de nek. Soms straalt de pijn zelfs uit naar de schouder of arm. Deze vorm van hoofdpijn laat zich goed behandelen door fysiotherapie en manuele therapie. Met manuele therapie worden de pijnbronnen aangepakt. Met fysiotherapie helpen we om je houding te verbeteren, dit om te voorkomen dat de hoofdpijn weer terugkomt.

Heb je vaak hoofdpijn en twijfel je over de oorzaak, of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met Wessel Kampen, onze hoofdpijnspecialist.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Contact opnemen