4 tips om de lente goed te beginnen!

08.04.2024
5 minuten lezen
Tips

Met de lente in aantocht, is het het perfecte moment om een frisse start te maken en je gezondheid een boost te geven. Vooral na de lange wintermaanden waarin we misschien iets minder actief zijn geweest. We delen onze tips om de lente sportief en fijn te beginnen.

Met de lente in aantocht, is het het perfecte moment om een frisse start te maken en je gezondheid een boost te geven. Vooral na de lange wintermaanden waarin we misschien iets minder actief zijn geweest. We delen onze tips om de lente sportief en fijn te beginnen.

Zeg de winterdip vaarwel! 

De dagen worden weer langer en het weer wordt mooier. En met stijgende temperaturen krijgen we ook meer zon. Zonlicht zorgt ervoor dat je lichaam meer serotonine (een geluksstofje) en vitamine D aanmaakt. Profiteer dus van het mooie weer door buiten te gaan bewegen. Buiten zijn heeft niet alleen fysieke voordelen, maar kan ook helpen om je humeur te verbeteren en stress te verminderen.

Bouw rustig op

Als je na een lange winterstop weer lekker wil gaan bewegen, is het belangrijk dat je dit rustig opbouwt. Voor de meeste mensen betekent dit het oppakken van sportactiviteiten of het intensiveren van een trainings-routine. Dit is natuurlijk heel goed, maar het is wel belangrijk om dit op een verantwoorde manier op te bouwen. Probeer bijvoorbeeld elke week 10% meer te doen dan de week ervoor. Zo voorkom je blessures op lange termijn. Begin dus niet meteen fanatiek met trainen voor een marathon, maar start met een paar keer per week korte stukjes joggen. Gaat dit goed? Bouw de afstanden en/of snelheid dan geleidelijk op. Vergeet hierbij ook niet een goede warming up en cooling down!

Aandachtspunten voor sporten in de buitenlucht

Ben je van plan om bij zonnig weer lekker te wandelen of buiten te gaan sporten? Kleed je naar het weer en draag kleding in laagjes, zodat je jezelf kunt aanpassen aan veranderingen in temperatuur. Het is belangrijk om je spieren niet te koud te laten worden, zo voorkom je blessures. Vergeet ook niet om zonnebrandcrème aan te brengen, zelfs als de zon niet fel schijnt, om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Ook is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Het weer kan in de lente nogal wisselvallig zijn, maar zelfs op koelere dagen verlies je vocht door transpiratie. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt voor, tijdens en na het sporten.

Tuinieren met een goede houding

Bij lekker weer willen we graag de tuin weer zomerklaar maken. Voor veel mensen is tuinieren de ideale manier om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. Maar werken in de tuin is niet altijd zo onschuldig als het lijkt. Het gevaar voor overbelasting van de lage rug en andere blessures ligt namelijk op de loer. Bij Medifit zien wij veel patiënten met lage rugklachten na langdurig werken in de tuin. Gerichte fysiotherapie kan de kans op rugklachten verkleinen en je de juiste houding aanleren om klachten in de toekomst te voorkomen. 

Ligt je tuin er schitterend bij, maar heb je zelf een blessure opgelopen tijdens het tuinieren? Neem dan contact op met de fysiotherapeut van Medifit en maak een afspraak. Zodat je zo snel mogelijk weer (pijnvrij) kunt tuinieren!