Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van uw gewrichten. En het verbeteren van uw bewegingen. De manueel therapeut van Medifit gebruikt hiervoor een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar! U voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Medifit Barneveld, Voorthuizen en Kootwijkerbroek heeft meerdere manuele therapeuten in dienst. De manueel therapeut heeft na de opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie gevolgd. Daarmee heeft de fysiotherapeut extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door deze gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. De therapeut van Medifit kan voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen. Neem contact op voor het maken van een afspraak.

Wanneer manuele therapie?

Als u een gewricht slecht kunt bewegen of er pijn aan heeft, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar. Gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofdpijn en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • Nekklachten en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen. Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met pijn in de ribben en borstpijn.
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek.
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.
  • Heupklachten.

Tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

De werkwijze van de manueel therapeut

Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak met de manueel therapeut van Medifit uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten. Bijvoorbeeld hoe de klachten zijn ontstaan en wanneer de klachten toenemen of verminderen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met u beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met u een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast. Hierdoor functioneren uw gewrichten beter en worden uw houding en bewegingen verbeterd. De effecten zijn vaak direct merkbaar. U voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Manuele therapie voor wie?

Manuele therapie is in principe geschikt voor alle leeftijden. Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.

Vraag ons gerust meer over manuele therapie.

 

Ervaart u klachten tijdens het lopen?
Maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten!