Zeven tips om verantwoord te sporten in de zomer

14.08.2021
5 minuten lezen
Sport, Tips

Het is volop zomer. Het is warm en de temperaturen stijgen nog verder. Is het dan nog verstandig om te gaan sporten? Wel als je het slim aanpakt. Wij geven je zeven tips om tijdens zomerse temperaturen verantwoord in beweging te blijven.

Het is volop zomer. Het is warm en de temperaturen stijgen nog verder. Is het dan nog verstandig om te gaan sporten? Wel als je het slim aanpakt. Wij geven je zeven tips om tijdens zomerse temperaturen verantwoord in beweging te blijven.

Kies een goed moment

‘s Morgens vroeg is het lang niet zo warm als in de middag. Dus hoe vroeger je gaat hoe beter. Lukt het je niet in de ochtend te sporten? Probeer dan ‘s avonds vlak voordat de zon onder gaat de nodige beweging te pakken. Ook dat kan aardig schelen in temperatuur. Een mooie bijkomstigheid is dat het prachtig is te zien hoe de zon opkomt of onder gaat.

 

Sport minder intensief

Loop je normaal gesproken tien kilometer in een uur? Loop er dan nu vijf. Of doe het iets rustiger aan. Niks mis met tien kilometer in een uur en een kwartier. Je lichaam heeft het door de hitte al een stuk zwaarder. Je kunt beter drie keer per week kort sporten, dan één keer per week lang.

 

Warming up

Met een warming up en cooling down kun je blessures voorkomen. Je moet er misschien niet aan denken, maar ook bij warm weer geldt: doe een warming up. Het geeft ook je hartslag tijd om te kunnen stijgen. Wel is het verstandig je warming up aan te passen. Iets korter en minder intensief mag gerust. En zorg voor een lekker plekje in de schaduw, dat maakt de warming up net wat aangenamer.

 

De juiste kleding

Bezuinig niet op goede kleding. Zorg voor lichte ademende kleding. Ademende kleding beperkt verdamping van zweet het meest. Lichte kleding weerkaatst warmte uit de omgeving. Hoe lichter hoe beter, witte kleding is dus eigenlijk het beste. Vergeet hierbij je hoofd niet. Wanneer je buiten sport is een petje geen overbodige luxe.

 

Drink voldoende

Tijdens het sporten op een warme dag zweet je meer dan op een koelere dag. Je verliest dus meer vocht. Daarom is het dan ook belangrijk veel te drinken. Niet alleen tijdens het sporten, maar de hele dag door. Je weet dat je vochtgehalte goed op peil is als je geen dorst hebt en je urine licht van kleur is.

 

Smeer je in

Veel mensen denken er wel aan bij aan bij een dagje strand, maar vergeten het voor ze de deur uit gaan om te sporten. Toch is smeren met zonnebrand ook dan heel belangrijk. Wanneer je beweegt verbrandt je sneller dan normaal. Daarbij is het ook belangrijk je lichaam te beschermen tegen UV-stralen.

 

Luister naar je lichaam

Tijdens het sporten op een warme dag is je lichaam ontzettend druk met koelen. Dat kost je lichaam de nodige energie. Logisch dat er dan minder energie overblijft voor het sporten zelf. Vraag dus niet teveel van jezelf en vergeet niet te genieten.

Ben jij van plan te gaan sporten deze zomer? Heb je vragen over hoe dat voor jou het meest verantwoord is? Neem dan contact met ons op.