Vitaal ouder worden

16.06.2022
5 minuten lezen
Tips

Iedereen woont het liefst zo lang mogelijk zelfstandig en niemand verliest graag de regie over zijn of haar leven. Vitaal ouder worden. Wie wil dat nou niet? Maar wat kun je doen om zo vitaal mogelijk ouder te worden?

Iedereen woont het liefst zo lang mogelijk zelfstandig en niemand verliest graag de regie over zijn of haar leven. Vitaal ouder worden. Wie wil dat nou niet? Maar wat kun je doen om zo vitaal mogelijk ouder te worden?

Vitaal ouder worden: 5 tips

 1. Blijf bewegen: Train evenwicht en spierkracht

Een goede spierconditie maakt opstaan -uit bijvoorbeeld een stoel of uit bed- makkelijker. En door voldoende evenwicht en kracht wordt de kans op een valpartij ook minder. Maak een wandeling, stap zo mogelijk op de fiets of sport onder begeleiding om spierkracht te verbeteren.

 

2. Zorg voor de juiste voeding

Vanaf je zestigste neemt je stofwisseling af, je verbrandt dan minder calorieën. Ook je spiermassa neemt af naarmate je ouder wordt. Hierdoor heb je minder energie en daarom is ook minder eten nodig. Dat hoeft zeker niet heel drastisch. Voor het juiste advies neem je contact op met een diëtist.

 

3. Verrijk je omgeving

Ga lekker de deur uit, zoek andere mensen op, pak een hobby op. En dit kan natuurlijk van alles zijn: van haken tot klaverjassen en van nordic walking tot beeldhouwen. Je omgeving verrijken is goed om verval tegen te gaan. Daarnaast maken sociale contacten je hersenen sterk.

 

4. Pas je woning aan

Valongevallen zijn een veel voorkomend probleem bij ouderen. Het letsel dat iemand daarbij oploopt kan veel impact hebben op de zelfredzaamheid en de kwaliteit van het leven. Gerichte valpreventie is daarom belangrijk. Bij het veiliger maken van je huis kun je denken aan:

  • Antislipvloer in de badkamer
  • Handgrepen bij het toilet
  • Douchestoel
  • Goede verlichting
  • Een veilige trap / stoellift

Valpartijen kunnen niet alleen voorkomen worden door aanpassingen in huis. Goed zicht is ook heel belangrijk. Laat dus geregeld je ogen checken en zorg voor schone brillenglazen.

 

 5. Geniet van het leven

Hoe gezonder je geest is, hoe vitaler je oud kunt worden. Voldoende ontspanning is dus belangrijk en langdurige stress wil je voorkomen. Probeer voor rust in het hoofd te zorgen en geniet van het leven!

Wil je meer weten over vitaal ouder worden of over valpreventie. Neem dan contact op met Medifit.