Valpreventie bij ouderen: 5 tips

13.04.2022
5 minuten lezen
Tips

Een val veroorzaakt veel leed en kan – zeker als u op leeftijd bent – tot een achteruitgang van de kwaliteit van leven leiden. Wij geven 5 tips voor valpreventie bij ouderen, want voorkomen is beter dan genezen.

Een val veroorzaakt veel leed en kan – zeker als u op leeftijd bent – tot een achteruitgang van de kwaliteit van leven leiden. Wij geven 5 tips voor valpreventie bij ouderen, want voorkomen is beter dan genezen.

1. Zorg voor een veilig huis

Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje. Ook thuis. Een paar kleine aanpassingen zijn meestal al genoeg om het risico te verkleinen:

  • Zorg voor goede verlichting dat gevaarlijke plekken goed verlicht zijn en dat lichtschakelaars zich op makkelijke plekken bevinden. Denk aan de trap(opening), deuropeningen en aan ruimtes waar veel spullen zijn.
  • Voorkom uitglijden op een gladde vloer door een antisliplaag, vastzittende vloerkleden, douchezitjes en handgrepen.
  • Voorkom vallen door drempels te (laten) verwijderen, losliggende spullen op te bergen en kabels weg te werken.

 

2. Vraag om hulp

Betrek familie, buren of vrienden bij de hulp die nodig is. Vele handen maken licht werk, het kan schelen in de portemonnee én twee zien meer dan één. Het maakt de kans kleiner dat er iets over het hoofd wordt gezien. Is permanente verbouwing nodig? Dan is het slim om specialisten in te huren.

 

3. Houd ogen onder controle

Laat jaarlijks uw ogen checken bij de oogarts of optometrist. Zorg voor een bril voor veraf -handig voor buiten- en dichtbij als dat nodig. Een reservebril is vaak geen overbodige luxe. Schone glazen dragen uiteraard ook bij aan beter zicht.

valpreventie bij ouderen

4. Draag goed schoeisel

Voeten kunnen in lengte of breedte veranderen. Ga er bij het kopen van nieuwe schoenen niet vanuit dat u nog altijd dezelfde maat heeft. Schoenen die goed passen, hebben ongeveer één centimeter ruimte tussen de grote teen en de neus van de schoen. Als u staat, is het belangrijk dat de tenen nog een beetje omhoog kunnen wiebelen. Met te gladde zolen is het risico van uitglijden groter. Met te stugge zolen struikelt u eerder. Goede zolen buigen een beetje mee met de voeten. Vraag vooral uw schoenverkoper om advies.

 

5. Train evenwicht en spierkracht

Goede balans en spierkracht zorgen ervoor dat opstaan -uit bijvoorbeeld een stoel of uit bed- makkelijker wordt. Voldoende evenwicht en kracht geven ook een zelfverzekerder gevoel. Er zijn goede oefeningen om evenwicht en spierkracht te verbeteren. De kans op een val wordt hierdoor een stuk minder.

Wilt u hulp of advies bij het verbeteren van uw evenwicht en spierkracht? Neem dan contact met ons op, we helpen graag.