Is sporten verstandig tijdens de menstruatie?

Absoluut! Al is het alleen maar omdat het je algehele stemming verbetert en je daardoor beter om kan gaan met alles waar je tijdens je cyclus mee te maken krijgt. Dit komt doordat endorfines vrijkomen tijdens het sporten, een neurotransmitter die je goede humeur stimuleert en waardoor je je gelukkiger voelt. Daarnaast stimuleert sporten de bloedsomloop in de baarmoeder, waardoor menstruatiepijn minder wordt.

Welke sport kan ik doen tijdens de menstruatie?

De ene vrouw voelt zich tijdens de menstruatie beter dan de andere. Voel je ook niet gedwongen om tijdens het sporten het onderste uit de kan te halen. Luister goed naar je eigen lichaam. De ene vrouw heeft meer last van de menstruatie dan de ander. Dus kun of wil je jezelf er niet toe zetten naar de sportschool te gaan? Niet erg. Een wandeling, klein stukje hardlopen of rustig een paar baantjes trekken in het zwembad is ook prima. Heb je veel last van buikkrampen? Dan is yoga misschien iets voor jou. Er zijn namelijk speciale yoga-oefeningen om deze pijn te verlichten. Als je het aankan is een intensievere sport natuurlijk ook geen probleem tijdens de menstruatie.

Heeft menstruatie invloed op mijn sportprestaties?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van de menstruatie op sportprestaties. Er is voorzichtig vastgesteld dat vrouwen in de eerste week na de eisprong minder kracht leveren dan tijdens de rest van de cyclus, maar dat ze qua duurtraining niet anders presteren. De meningen van vrouwen zijn over deze uitkomsten echter verdeeld. Er zijn zelfs vrouwen die beweren dat ze veel beter presteren tijdens de menstruatie. Voormalig wielrenster Irene van Moorsel heeft zelfs ooit in de Volkskrant gezegd dat zij haar menstruatie plande omdat ze dan beter presteerde. Ze vestigde ooit een wereldrecord terwijl ze menstrueerde.

Ik wil sporten maar heb tijdens de menstruatie te veel last van mijn rug

Pijn in de rug is natuurlijk erg vervelend en kan er soms echt voor zorgen dat je niet kunt sporten. Tijdens de menstruatie hebben vrouwen vaak last van de onderrug. Dit kan op verschillende manieren bestreden worden. Een massage of warme kruik kunnen helpen ter ontspanning. Ook kun je een verband aanleggen rondom de rug voor extra steun. Er zijn elastieke banden verkrijgbaar die bij lage rugpijn door de menstruatie kunnen zorgen voor verlichting. Als de rugklachten aanhouden na de menstruatie heeft het wellicht een andere oorzaak.