Nieuwe hardloopschoenen

24.02.2022
5 minuten lezen
Sport, Tips

Als je te lang doorloopt op hardloopschoenen liggen blessures op de loer. Dit is bij de meeste hardlopers geen onbekend gegeven. Maar wat is ‘te lang’? Hoe weet je wanneer jouw schoenen aan vervanging toe zijn en waar moet je op letten bij de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Als je te lang doorloopt op hardloopschoenen liggen blessures op de loer. Dit is bij de meeste hardlopers geen onbekend gegeven. Maar wat is ‘te lang’? Hoe weet je wanneer jouw schoenen aan vervanging toe zijn en waar moet je op letten bij de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Ondergrond en kilometers

Het ligt natuurlijk voor de hand dat je schoenen harder slijten als je drie keer per week tien kilometer loopt, dan wanneer je twee keer per week vijf kilometer loopt. Daar komt bij dat je schoenen sneller slijten als je veel op asfalt loopt. Loop je vaak op zandpaden? Dan gaan je schoenen iets langer mee.

 

Slijtagepatroon

Om erachter te komen of je nieuwe schoenen nodig hebt, kun je kijken naar het slijtagepatroon. Als je schoenen onder de hak of de bal van de voet versleten zijn, is dat een teken dat ze aan vervanging toe zijn. Het is zelfs beter dit voor te zijn. De dempende werking aan de binnenzijde van een schoen, slijt namelijk sneller dan de buitenzool.

 

Kilometers bijhouden

Na gemiddeld duizend kilometer zijn schoenen toe aan vervanging. Je kunt dit natuurlijk voor jezelf bijhouden. Maar tegenwoordig zijn er ook hele handige hardloop apps die dit voor je bijhouden. Zo kun je in bijvoorbeeld Runkeeper aangeven vanaf wanneer je op nieuwe schoenen loopt. De app houdt precies bij hoeveel kilometer je loopt op deze schoenen. Loop je altijd evenveel? Dan kun je het natuurlijk ook uitrekenen en in je agenda zetten wanneer het tijd wordt om te shoppen. Stel, je loopt altijd tien kilometer. Dan kun je honderd keer lopen op je schoenen. Loop je twee keer per week? Dan weet je dat je over vijftig weken aan nieuwe schoenen toe bent.

 

Waar moet je op letten bij nieuwe schoenen?

Je nadert de duizend kilometer. Tijd om te shoppen! Hier moet je op letten bij de aankoop van nieuwe hardloopschoenen:

  • Je hiel mag niet muurvast zitten in de schoen. Maak de veters vast tot het laatste vetergaatje. Je zou dan nog vrij makkelijk de schoen uit moeten kunnen trekken. Maar niet té makkelijk, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je tijdens het hardlopen uit de schoen slipt.
  • De bovenkant van de schoen moet stevig om je voet voelen. Heb je de perfecte schoenen maar zit het toch niet lekker aan de bovenkant van je voet? Probeer dan eens andere veters, dat kan een groot verschil maken.
  • Omdat voeten zwellen tijdens het hardlopen, moet je ze net iets te groot kopen. Als je je voet helemaal naar voren schuift in de schoen, moet je aan de achterkant nog een duim aan ruimte over hebben. Dan zit je goed.
  • Neem je oude loopschoenen mee naar de winkel. De verkoper kan aan het slijtagepatroon zien hoe je loopt. Hierdoor kan hij je beter advies geven.
  • Ren een stukje op je nieuwe schoenen voor je afrekent. Bij de meeste speciaalzaken kan dit gewoon in de winkel zelf. De verkoper kan zo zien of je wellicht nog extra ondersteuning nodig hebt.
  • Koop schoenen aan het einde van de middag of in de avond. Je voeten zwellen overdag. Dan is de kans dus groot dat je te grote schoenen koopt.

Wil je meer weten of heb je, ondanks bovenstaande tips, last van klachten? Neem dan contact op met Medifit of maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.