Na een langere periode weer sporten

16.09.2020
5 minuten lezen
Sport, Tips

Soms komt het voor dat je een langere periode niet hebt kunnen sporten. Vooral voor de fanatiekelingen geen pretje. Want wat gebeurt er met je conditie en spiermassa die je had opgebouwd? Is dat voor niets geweest? En hoe kun je het beste weer van start gaan om dit weer op te bouwen?

Soms komt het voor dat je een langere periode niet hebt kunnen sporten. Vooral voor de fanatiekelingen geen pretje. Want wat gebeurt er met je conditie en spiermassa die je had opgebouwd? Is dat voor niets geweest? En hoe kun je het beste weer van start gaan om dit weer op te bouwen?

Hoe snel verlies je spierkracht?

Het hangt van de persoon en situatie af hoe snel iemand spierkracht verliest. Zo is het bijvoorbeeld een groot verschil of de sportschool tijdelijk gesloten was of iemand een langere periode ziek in bed heeft gelegen. Als je niet kan sporten maar nog wel geregeld in beweging bent, zal het zeker een week of vier duren voordat je spierkracht afneemt. Ben je bedlegerig en kun je hierdoor amper bewegen dan duurt dat niet langer dan twee weken. Bij iemand die al jaren sport zal ik de afname minder hard gaan dan bij iemand die net met sporten was begonnen.

Hoe snel gaat je conditie achteruit?

Ook dit hangt natuurlijk af van de reden waarom je een periode niet sport. Sport je niet omdat je op een outdoor vakantie gaat, dan gaat je conditie weinig tot niets achteruit. Dit in tegenstelling tot wanneer je niet sport omdat je een been gebroken hebt. Je conditie verminderd over het algemeen sneller dan je spierkracht. Na een weekje in bed is je conditie al sterk verminderd. Ook na een luie vakantie van twee weken zul je merken dat je conditie al is achteruit gegaan.

Hoe pak je sporten weer op?

Vaak is het lastig sport weer op te pakken na een wat langere periode. De volgende stappen zullen je hier zeker bij helpen:

Zorg voor regelmaat. Zo wordt sporten op den duur een gewoonte en zal het je steeds makkelijker afgaan.
Begin rustig. Het is verleidelijk om weer op je oude niveau starten. Maar verwacht niet dat je meteen weer kan wat je voor je onderbreking kon. Werk hier langzaam weer naartoe.
Red je het niet meteen een half uur te sporten? Verdeel je oefeningen dan over de dag. Met twee keer een kwartier train je even lang, maar belast je je lichaam minder.
Daag jezelf uit. In vergelijking met wat je kon, is wat je nu kan wellicht saai. Probeer daarom tussendoor andere oefeningen te doen om toch geprikkeld te blijven.
Doe oefeningen die je spieren versterken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld push ups en squats. Wanneer je verschillende korte sets doet train je meerdere spiergroepen.
Geef je lichaam rust. Gaat het even niet? Helemaal niet erg om je training uit te stellen. Let er wel op dat je dit alleen bij uitzondering doet en schuif het liever niet meer dan een dag op. Anders gaat de regelmaat eruit.

Wil je wil sporten na een langere periode en heb je hierover vragen, neem dan contact op met één van onze fysiotherapeuten

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Contact opnemen