Meer kou, vaker stijve of gespannen spieren

11.01.2023
5 minuten lezen
Tips

De temperaturen buiten nemen af; het wordt winterweer! Dat betekent voor sommigen gezellig thuis met de haard aan, voor anderen betekent het misschien wel neerslachtige gevoelens. Bij kouder weer hebben ook meer mensen last van stijve of gespannen spieren. In deze blog gaan we dieper in op hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

De temperaturen buiten nemen af; het wordt winterweer! Dat betekent voor sommigen gezellig thuis met de haard aan, voor anderen betekent het misschien wel neerslachtige gevoelens. Bij kouder weer hebben ook meer mensen last van stijve of gespannen spieren. In deze blog gaan we dieper in op hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

Stijve en gespannen spieren door kou, mogelijke oorzaken

Er is nog geen eenduidig antwoord op de vraag waarom mensen vaker last hebben van stijve spieren bij kouder weer. Wel zijn er verschillende mogelijke oorzaken; vaak komen de gespannen spieren door een combinatie van oorzaken.

Allereerst zien we dat door de kou mensen minder vaak naar buiten gaan. En wanneer je meer binnen zit, beweeg je simpelweg ook minder. Terwijl spieren juist soepel blijven door beweging! En wanneer je intensief beweegt en zweet, worden afvalstoffen afgevoerd. Beweeg je minder, dan kan je lichaam deze afvalstoffen niet via je zweet kwijt en kunnen ze ophopen in je spieren. Dat maakt dat ze stijver worden.

Een andere fysieke oorzaak is dat de doorbloeding van de spieren minder wordt bij kou. Je lichaam werkt hard om je vitale organen goed doorbloed (en dus warm) te houden. Er gaat minder energie naar de spieren toe, waardoor deze stijver worden.

Wat ook meespeelt, is dat onze houding verandert als we het koud hebben. We zitten, staan en fietsen wat meer in elkaar gedoken en spannen daarbij de spieren in de schouders en nek aan. Staat hier constante spanning op, dat heeft dat als gevolg dat de spieren stijver worden.

Oplossingen bij stijve en gespannen spieren

Afhankelijk van de oorzaak, zijn er verschillende oplossingen voor stijve spieren. Wat in ieder geval altijd geldt: blijf bewegen, ondanks het mindere weer. Kies er bijvoorbeeld ‘s ochtends of ‘s avonds voor om even te stretchen of maak een frisse wandeling. Uiteraard warm aangekleed!

Adviezen die daarnaast gelden, zijn:

  • Kleed je, zowel binnen- als buitenshuis, warm aan. Zo hoeft je lichaam minder energie te steken in het warm blijven en kun je beter ontspannen.
  • Zorg voor een goede houding. Probeer rustig en ontspannen te staan, zitten of fietsen. Trek je schouders niet omhoog maar laat ze ontspannen zakken. Dit gaat vaak gemakkelijker als je je warm voelt. Dus hier geldt ook: kleed je warm aan.
  • Warm water helpt je spieren te ontspannen. Ga in een warm bad zitten of onder een warme douche staan. Maar ook een warmwaterkruik is helpend voor je spieren om te ontspannen.
  • Zorg goed voor je lichaam door gezond te eten en te drinken. Zorg dat je lichaam de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet voldoende groente en fruit en drink voldoende water of bijvoorbeeld thee om afvalstoffen af te voeren.
  • Blijf je last houden van stijve en gespannen spieren? Maak een afspraak bij je fysiotherapeut. De fysiotherapeut kijkt samen met je naar wat de oorzaak zou kunnen zijn en zoekt met je naar een oplossing op maat. 

Meer weten over wat kou doet met je lichaam? We schreven hier eerder een blog over. Wil je graag advies van een fysiotherapeut? Neem hier contact op met de fysiotherapeuten van Medifit.