Een zittend beroep? Kom in beweging!

04.11.2022
5 minuten lezen
Tips

Een serveerster die de hele dag van de ene naar de andere tafel in een restaurant loopt, beweegt veel meer dan iemand die de hele dag op kantoor zit. Terwijl beweging super belangrijk is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Heb jij een zittend beroep? Kom dan in beweging!

Een serveerster die de hele dag van de ene naar de andere tafel in een restaurant loopt, beweegt veel meer dan iemand die de hele dag op kantoor zit. Terwijl beweging super belangrijk is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Heb jij een zittend beroep? Kom dan in beweging!

Nadelen van veel zitten

De gemiddelde Nederlander zit acht tot negen uur per dag; het meeste van heel Europa! De hele dag zitten is belastend voor ons lichaam. Tijdens het zitten gebruik je je spieren nauwelijks, terwijl dit belangrijk is om onder andere je stofwisseling op gang te brengen. Veel zitten verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en op diabetes type 2. Mensen die een groot gedeelte van de dag zittend doorbrengen hebben vaker last van rugpijn, andere fysieke klachten en vermoeidheid. 

Als je een zittend beroep hebt, is je werkhouding heel belangrijk om geen lichamelijke klachten te krijgen. Onze fysiotherapeut Ronald Uyterwaal zette eerder al tips voor een actieve werkhouding op een rij. Maar door daarnaast ook écht in beweging te komen, word je productiever en heb je minder snel last van fysieke of mentale klachten.

Maar hoe kom je nu écht in beweging tijdens het werk? Dat lees je hier!

1. Strek ten minste ieder half uur je benen

Voorkom gezwollen benen, vocht in je enkels of spataderen door ieder half uur ten minste één keer op te staan en je benen te strekken.

2. Zorg ervoor dat je ieder uur even echt beweegt

Heb je een uur geconcentreerd achter je bureau gezeten? Hup, in de benen! Loop naar het koffieautomaat of maak een ommetje naar het toilet. Of ren drie keer de trap op en af. Wil je echt impact maken? Betrek dan al je collega’s bij het bewegen en trommel iedereen op om in beweging te komen; al is het maar één minuut. Hoe je dit doet? Ga squatten (kijk hier hoe je goede squats maakt), doe jumping jacks (hoe je dat doet, zie je hier) of ga traplopen; alles kan! 

3. Organiseer een lunchwandeling

Wandelen tijdens de lunch is een heel eenvoudige manier om lekker te bewegen gedurende de dag. Eet je broodje lopend op of ga na het eten nog even naar buiten voor een wandeling. Na een lunchwandeling ben je vaak frisser, heb je meer energie en kun je weer opgeladen aan het werk!

4. Voer bepaalde werkzaamheden staand of lopend uit

Bel je veel tijdens je werk? Als je niet tegelijkertijd aantekeningen moet maken, kun je ook lopend bellen. Dit kan zowel binnen als in de frisse buitenlucht. Maar ook staand vergaderen is een mogelijkheid om achter je bureau vandaan te komen.

5. Vraag om werkaanpassingen

Bespreek met je werkgever of er werkaanpassingen mogelijk zijn om meer te bewegen. Denk aan een zit/stabureau (let hierbij wel op: het bureau moet goed afgesteld zijn op jouw lengte en houding. Schakel hiervoor een expert in!), een fietsbureau of bijvoorbeeld sporten tijdens werktijd. Moet je je werkgever overtuigen over het belang van bewegen tijdens werktijd? Deel dan de folder die de Kennisbank Sport en Bewegen maakte over wat bewegende medewerkers een bedrijf op kan leveren.

Vind je het moeilijk om toch voldoende te bewegen? Of merk je dat je lichamelijke klachten hebt van het zitten; bijvoorbeeld last van je rug of nek? Neem dan contact op met een fysiotherapeut.

Wil je meer lezen over wat zitten doet met je gezondheid en productiviteit? Dan Kois, redacteur bij New York Magazine, zat een hele maand niet en was super productief. Lees hier zijn verhaal!