5 voordelen van buiten sporten

12.08.2022
5 minuten lezen
Sport, Tips

Buiten sporten kan natuurlijk het hele jaar door, maar eerlijk is eerlijk: het mooie weer maakt het een stuk leuker. Sporten is sowieso goed voor je, maar met buitensporten pak je nog wat extra voordelen mee.

Buiten sporten kan natuurlijk het hele jaar door, maar eerlijk is eerlijk: het mooie weer maakt het een stuk leuker. Sporten is sowieso goed voor je, maar met buitensporten pak je nog wat extra voordelen mee.

Sporten voor een betere conditie en meer spierkracht

Voor bijna alle sporten geldt natuurlijk dat het gezond is. Je krijgt er energie van, het verbetert je spierkracht en conditie en het voorkomt overgewicht. Sporten is dus sowieso goed voor je, maar met buitensporten pak je nog wat extra voordelen mee.

Buiten sporten is goed tegen stress

Buiten sporten heeft extra effecten op je mentale gezondheid. Je maakt buiten namelijk meer endorfine aan. Dit leidt, in combinatie met zonlicht, tot een gelukkiger en meer ontspannen gevoel, minder stress en meer creativiteit.

Zonlicht maakt vitamine D aan

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Sporten in de buitenlucht is dus een perfecte manier om je lichaam te voorzien van deze vitaminen. Vitamine D zorgt namelijk voor sterke botten en geeft een boost aan je immuunsysteem.

Frisse lucht helpt tegen slapeloosheid

Als je buiten sport, krijg je frisse lucht binnen en dat helpt om slapeloosheid te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging en frisse lucht zal je helpen om makkelijker in slaap te vallen en de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Dit geeft je overdag meer energie.

voordelen buiten sporten

Buitensporten hoeven niets te kosten

Je kunt een buitensport uitkiezen waarvoor je abonnement af moet sluiten bij een sportschool of vereniging. Maar dat hoeft niet, buiten sporten hoeft je niets te kosten.

Hardlopen
Het is natuurlijk belangrijk om goede schoenen en prettige kleding aan te schaffen als je gaat hardlopen. Maar daarna hoeft hardlopen je niets meer te kosten. Hardloopschema’s zijn online te vinden, maar er zijn ook (gratis) apps voor. Voor je het week jog je met gemak 5 kilometer door de buurt of in het bos.

Wandelen
Wandelen voelt misschien niet echt als sporten. Maar niets is minder waar. Je hoeft je echt niet iedere dag in het zweet te werken om gezond te blijven. Een stukje wandelen brengt al een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. Wandelen ondersteunt je immuunsysteem, stimuleert je stofwisseling en versterkt je spieren en gewrichten en je verbrandt er flink wat calorieën mee.

Fietsen
Elke dag een urenlange fietstocht maken is niet voor iedereen haalbaar en gelukkig ook niet nodig. Gelukkig zijn er meerdere vormen van fietsen, zo kun je kijken wat het beste bij jou, jouw agenda en levensstijl past:

  • fietsen
  • wielrennen
  • mountainbiken

Skeeleren
Skeeleren biedt je zowel mentale als fysieke voordelen. Het is een goede manier om de conditie te verbeteren en is een stuk minder belastend voor gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen. Door te skeeleren worden de spieren in het onderlichaam in een hogere mate getraind dan bijvoorbeeld op een fitness apparaat.

zwemmen
Zwemmen is een van de minst blessuregevoelige sporten. Dat maakt zwemmen tot één van de beste sporten om mee te beginnen als je lange tijd inactief bent geweest of overgewicht hebt. En wat is er nou lekkerder dan in de zomer heerlijk een natuurwater te duiken om een paar “baantjes” te trekken?

Welke buitensport je ook gaat doen, we hopen dat je er veel plezier aan beleeft! Heb je hulp nodig bij een opbouwschema of heb je andere vragen over verantwoord sporten? Neem dan contact met ons op.