Wat zijn triggerpoints?

21.11.2021
5 minuten lezen
Behandelingen, Spieren

Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd. Maar wat is een triggerpoint of spierknoop precies? Wij leggen het je uit en vertellen je ook wat de oorzaken en symptomen zijn. En misschien wel het belangrijkste: hoe je er vanaf komt.

Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd. Maar wat is een triggerpoint of spierknoop precies? Wij leggen het je uit en vertellen je ook wat de oorzaken en symptomen zijn. En misschien wel het belangrijkste: hoe je er vanaf komt.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een pijnlijke verharding in een spier. Een spier bestaat uit losse spiervezels. Een gezonde spier is in ruststand niet uitgerekt, maar ook niet samengetrokken. Met een triggerpoint ontspant een bundeltje spiervezels niet meer. Doordat de spierspanning constant hoger is, ontstaat er een ‘knoop’. Deze verdikking zorgt voor een slechte doorbloeding met het ophopen van afvalstoffen als gevolg. Een triggerpoint is voelbaar met de vingertoppen. Je voelt dan een keihard bolletje en een scherpe pijn.

 

Wat is de oorzaak van een triggerpoint?

Als spieren niet op de juiste manier gebruikt worden kan dat triggerpoints veroorzaken. Kort samengevat zijn de lichamelijke oorzaken van triggerpoints:

  • Herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging;
  • Plotselinge schokken;
  • Verkeerde houding;
  • Lichamelijk kenmerken (bijvoorbeeld beenlengteverschil, platvoeten, zwakke spieren);
  • Zware inspanning.

 

Wat zijn de symptomen van triggerpoints?

Triggerpoints veroorzaken meerdere klachten. De meest voorkomende klacht is pijn aan gewrichten zoals schouder, pols, heup, knie en enkel. Maar ook klachten als duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten.

 

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Tegen triggerpoints zijn een aantal behandelingen mogelijk:

  • Dry needling: hierbij worden triggerpoints behandeld door middel van het inbrengen van acupunctuurnaalden. Door het inbrengen van het naaldje spant het triggerpoint kort samen, maar volgt daarna juist ontspanning. Door deze techniek wordt het triggerpoint gedeactiveerd.
  • Manuele therapie: Met druktechnieken wordt de spierknoop verplaatst binnen de spiervezel naar een ‘gezondere omgeving’. Op een plek waar de doorbloeding goed is zal het triggerpoint oplossen.
  • Massage: Hiermee wordt de doorbloeding van spieren verbeterd. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat afvalstoffen verdwijnen en het triggerpoint kan herstellen.
  • Houdingstherapie: Een optimale lichaamshouding verkleint de kans op triggerpoints.

Wil je meer weten of heb je last van klachten? Neem dan contact op met Medifit of maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.