7x Wat je nog niet wist over spieren

19.04.2023
5 minuten lezen
Spieren

Spieren, je gebruikt ze de hele dag, bewust en onbewust. De helft van ons lichaamsgewicht bestaat uit spieren, maar wat weten we er eigenlijk over? Lees verder; wij zetten 7 weetjes op een rij.

Spieren, je gebruikt ze de hele dag, bewust en onbewust. De helft van ons lichaamsgewicht bestaat uit spieren, maar wat weten we er eigenlijk over? Lees verder; wij zetten 7 weetjes op een rij.

1. We hebben verschillende soorten spieren

Er zijn drie soorten spieren: dwarsgestreepte spieren, gladde spieren en de hartspier. De dwarsgestreepte spieren kun je trainen en bewust aansturen. De gladde spieren en hartspier kun je niet bewust aansturen: deze reageren op prikkels uit het zenuwstelsel en bewegen continu door. Gelukkig maar! Zo kun je adem halen, pompt je hart bloed rond door je lichaam en werken je blaas en darmen.

2. Je moet je spieren gezond houden

Gezond eten is heel belangrijk voor spieropbouw en -behoud. Zo heb je eiwitten nodig om spieren op te bouwen. En heb je hard getraind? Dan helpen koolhydraten bij het herstel van je spieren. Daarnaast heb je vitamines en mineralen nodig om je spieren soepel en sterk te houden.
Hoe zorg je voor gezond en gevarieerd voedsel? Het Voedingscentrum heeft de richtlijnen hiervoor in de Schijf van Vijf gezet. Je vindt de Schijf van Vijf hier.

3. Hoeveel spieren heeft een mens?

Wij, mensen, hebben ‘maar’ bijna 600 spieren. Terwijl de meeste dieren véél meer spieren hebben. Zo bestaat de slurf van een olifant uit bijna 150.000 spiertjes en hebben kleine slangen ook minstens 10.000 spieren. Doordat ons lichaam uit minder spieren bestaat, zijn onze fysieke vaardigheden vaak een stuk minder dan die van dieren. Dieren kunnen harder rennen, beter zwemmen of hoger springen.

4. Je kunt spieren verliezen

Als je ziek bent en in bed ligt of op de bank hangt, verlies je in een week al zo’n 15% van je spierweefsel. De afbraak van spieren gaat heel snel, vooral de eerste dagen dat je ze weinig gebruikt. Het kost vrij veel tijd en energie om deze spieren weer op te bouwen.

5. Sporten voor spierkracht

De sport die de meeste spierkracht vergt, is langlaufen. Je gebruikt hierbij je been-, arm-, bil- en ook je rug- en buikspieren. Is langlaufen voor jou een beetje te veel van het goede? Ga eens zwemmen of fietsen. Bij het zwemmen gebruik je ook al je spieren, maar doordat je (rustig) in het water beweegt, is de kans op blessures klein. En we schreven eerder een blog waarom fietsen gezond voor je is.

Spieren zwemmen

6. Waar de meeste spieren zitten

In je gezicht zitten 57 spieren, hier zitten de meeste spieren van je lichaam. Het aantal spieren in het gezicht van mensen is veel groter dan het aantal spieren in het gezicht van dieren. Daardoor kunnen mensen emoties laten zien in hun gezicht; iets wat dieren veel minder goed kunnen.

7. Wat een fysiotherapeut kan doen

Een fysiotherapeut helpt bij (spier)blessures of wanneer je spierkracht op wilt bouwen. Dat kan bijvoorbeeld na ziekte of in een revalidatieproces zijn. Bij Medifit kun je onder begeleiding fitnessen en er staan gespecialiseerde fysiotherapeuten klaar om je van je klachten af te helpen bij blessures.

Spieren trainen

Meer weten over spieren? Huisarts Steven van de Vijver schreef een boek over spieren. Je vindt het boek hier. 

Een afspraak maken bij de fysiotherapeut of wil je graag advies? Neem dan contact op met Medifit.