Wat is tinnitus en wat moet je erover weten?

29.04.2022
5 minuten lezen
Hoofd of nek, Tips

Hoor je een piepend, brommend of fluitend geluid in je oor? Dan kan het zijn dat je last hebt van tinnitus. Dit is een vorm van gehoorschade die in de volksmond ook wel ‘oorsuizen’ wordt genoemd.  Dit kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Wat is tinnitus en wat moet je erover weten?

Hoor je een piepend, brommend of fluitend geluid in je oor? Dan kan het zijn dat je last hebt van tinnitus. Dit is een vorm van gehoorschade die in de volksmond ook wel ‘oorsuizen’ wordt genoemd.  Dit kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Wat is tinnitus en wat moet je erover weten?

Wat is tinnitus?

Als je tinnitus hebt hoor je geluiden die er niet echt zijn. De geluiden lopen uiteen van fluiten, zoemen, brommen en suizen. Maar de meest voorkomende klacht is een piep in het oor. Door de beschadiging geven je oren zonder aanleiding signalen door aan de hersenen. Je hersenen registreren dit als geluid. De ernst van de klachten verschilt van persoon tot persoon. Tinnitus gaat vaak samen met slechthorendheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, angst en depressieve gevoelens.

 

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Langdurige blootstelling aan lawaai is de grootste boosdoener van tinnitus. Maar oorsuizen kan ook andere oorzaken hebben:

 

 • Harde geluiden
  In de meeste gevallen ontstaat tinnitus als gevolg van blootstelling aan geluiden harder dan tachtig decibel. Dit kan gebeuren tijdens een concert of als je het geluid van je koptelefoon te hard hebt staan. Maar ook één harde vuurwerkknal kan voldoende zijn.
 • Ouderdom
  Slijtage aan de binnenkant van je oren kan zowel gehoorverlies als tinnitus veroorzaken.
 • Stress
  Dit kan – tijdelijk – oorsuizen veroorzaken en zorgen dat je klachten verergeren. Stress zorgt er namelijk voor dat je je meer focust op de geluiden in je oor.
 • Een hoge bloeddruk
  Alcohol, roken, ongezonde voeding, stress en weinig beweging kunnen leiden tot een hoge bloeddruk. Als je een hoge bloeddruk hebt, kun je een ruisend of kloppend geluid horen.
 • Verkoudheid
  Je oren kunnen tijdens een verkoudheid verstopt zitten, waardoor je tijdelijk last kunt krijgen van oorsuizen. Wanneer je verkoudheid overgaat, verdwijnt in de meeste gevallen ook het oorsuizen.
 • Oorontsteking
  Een langdurige oorontsteking kan zorgen voor gehoorschade zoals tinnitus.
 • Oorsmeer
  Als je oren vol zitten met oorsmeer kun je last krijgen van tinnitus.
 • Medicatie
  Tinnitus kan een bijwerking zijn van het gebruik van sommige medicijnen. In de meeste gevallen stopt het oorsuizen als de medicatie niet meer gebruikt hoeft te worden.
 • Corona
  Hoewel er over dit onderwerp weinig studies zijn uitgevoerd, hebben onderzoekers aangetoond dat een aanzienlijk aantal coronapatiënten – tijdelijk –  gehoorverlies of tinnitus ervaart.

 

Is oorsuizen te genezen?

Afhankelijk van de oorzaak kan tinnitus chronisch of van tijdelijke aard zijn. Heb je oorsuizen als bijwerking van medicatie, door verkoudheid of door te veel oorsmeer, dan zijn de klachten tijdelijk. Als oorsuizen het gevolg is van bijvoorbeeld lawaaibeschadiging of behandeling van een hoge bloeddruk, dan zijn de klachten van blijvende aard.

 

Hoe kunnen klachten verminderen?

Er is geen behandeling die chronisch oorsuizen geneest. Wel kunnen bepaalde omstandigheden zorgen dat je minder last hebt van je klachten. Welke omstandigheden dit zijn verschilt per persoon. Voor de één werkt ontspanning goed, bij de ander verdwijnt oorsuizen naar de achtergrond bij intensief sporten. Muziek kan als goede afleiding werken, maar ook het tikken van een klok of geluiden uit de natuur.

 

Is tinnitus te voorkomen?

Tinnitus is niet in alle gevallen tegen te gaan. Maar een gezonde levensstijl is belangrijk om mogelijke oorzaken van oorsuizen te voorkomen. Slaap voldoende, eet gezond en beweeg geregeld. Dit kan een hoge bloeddruk en stress voorkomen. Het is erg belangrijk om veilig om te gaan met geluid. Stel bijvoorbeeld een volumebegrenzing in op je telefoon en draag oordopjes tijdens concerten, bij het klussen of op de motor.

De behandeling die onze fysiotherapeuten toepassen is gericht op het stellen van de juiste diagnose betreffende tinnitus en daarbij de juiste behandeling. We geven patiënten ook meer uitleg over de aandoening en levensstijladvies. Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.