Wat is spierpijn en wat moet je erover weten?

10.05.2022
5 minuten lezen
Tips

Spierpijn. We kennen het allemaal. Maar wat is spierpijn eigenlijk, hoe ontstaat het en – misschien wel het meest belangrijk –  kun je het voorkomen?

Spierpijn. We kennen het allemaal. Maar wat is spierpijn eigenlijk, hoe ontstaat het en – misschien wel het meest belangrijk –  kun je het voorkomen?

Wat is spierpijn?

Kort gezegd is spierpijn, ook wel myalgie genoemd, een overbelasting van de spieren. De pijn ontstaat doordat spieren verkeerd belast worden of door een intensieve oefening overbelast raken. Spieren die normaal gesproken niet of niet zo vaak gebruikt worden en opeens zwaar belast worden, zijn extra gevoelig voor het ontstaan van spierpijn. Het komt dan ook het meeste voor na intensief sporten of bewegen. We kennen drie soorten spierpijn: vroege spierpijn, verlate spierpijn en spierpijn door een kneuzing.

 

Vroege spierpijn

Heb je tijdens het sporten al last van je spieren? Dan heb je last van vroege spierpijn. Dit komt het vaakst voor tijdens duursporten als hardlopen, schaatsen en wielrennen. Je benen voelen dan zwaar en branderig aan en er is sprake van verzuring.

 

Verlate spierpijn

Als je na het belasten van je spieren een lange tijd stil zit, kan verlate spierpijn optreden. Doorgaans ontstaat verlate spierpijn als je net iets te zwaar gesport hebt of tijdens je work-out spiergroepen hebt aangesproken, die je nog niet uitgebreid hebt getraind.

 

Kneuzing

Spierpijn kun je krijgen als gevolg van een spierkneuzing. Er komt dan een bloeduitstorting tevoorschijn en dan is de spier gezwollen, deze is daarnaast ook minder beweeglijk.

 

Hoe lang houdt de pijn aan?

Gelukkig verdwijnt spierpijn na een paar dagen weer. Vaak bouwt de spierpijn zich langzaam af en kun je je gedurende de week steeds iets soepeler bewegen.

Wil je meer weten of heb je last van langdurige klachten? Neem contact op met Medifit of maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.