Wat is inspanningsastma en wat moet je erover weten?

01.05.2022
5 minuten lezen
Tips

Veel mensen hebben last van benauwdheid tijdens het sporten. Als je benauwdheidsklachten alleen ervaart tijdens het sporten, heb je waarschijnlijk inspanningsastma. Wat is inspanningsastma en wat moet je erover weten? We vertellen je er meer over.

Veel mensen hebben last van benauwdheid tijdens het sporten. Als je benauwdheidsklachten alleen ervaart tijdens het sporten, heb je waarschijnlijk inspanningsastma. Wat is inspanningsastma en wat moet je erover weten? We vertellen je er meer over.

Wat is inspanningsastma?

Inspanningsastma is een uiting van astma en kenmerkt zich door een benauwd gevoel bij inspanning. Het is een veel voorkomende aandoening, vooral bij kinderen en jongvolwassenen. Inspanningsastma treedt vaak tijdens het sporten op, maar de ergste benauwdheid is ná inspanning. Het type sport en de omgevingslucht waarin een sport beoefend wordt, bepalen de ernst en frequentie van de benauwdheid.

 

Wat zijn de symptomen van inspanningsastma?

De symptomen van inspanningsastma zijn:

  • Kortademigheid;
  • Piepende adem;
  • Benauwdheid tijdens het sporten
  • Hoestbuien vlak na een inspanning.

Kinderen kunnen andere symptomen hebben. Denk hierbij aan:

  • Buikpijn;
  • Hoofdpijn;
  • Misselijkheid.

 

Wat zijn de oorzaken van benauwdheid tijdens het sporten?

Er is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen van inspanningsastma. Een mogelijke oorzaak is dat een verhoogde doorbloeding zorgt voor een astma-aanval. Een andere theorie is dat de stoffen die vrijkomen tijdens het sporten – zoals cortisol en adrenaline – voor een verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen kunnen zorgen.

 

Wat kun je doen tegen inspanningsastma?

Vermijd vuile lucht
Vuile lucht vergroot de kans op benauwdheid tijdens het sporten behoorlijk. Vermijd tabaksrook, maar ook smog in de zomermaanden.

Zorg voor een goede algemene conditie en doe een goede warming-up
Voor het sporten goed de spieren opwarmen is belangrijk. Zelfs topatleten doen een warming-up en dat is niet voor niets. Een goede warming-up zorgt ervoor dat het lichaam rustig op kan starten en versnelt de hartslag ook langzaam. Het voorkomt blessures, maar geeft ook benauwdheid tijdens sporten minder kans. Neem ongeveer een kwartier de tijd om op te warmen.

Adem geen koude buitenlucht in
Ga je sporten in de kou, bedek dan je gezicht met een sjaal. Hierdoor wordt de lucht opgewarmd voordat je het inademt. Adem altijd zoveel mogelijk door je neus. Je neus filtert de lucht.

Wil je meer weten of heb je last van klachten? Neem contact op met Medifit of maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.