Wat is Artrose? En hoe herken je het?

02.11.2020
5 minuten lezen
Behandelingen, Tips

Bij artrose denken veel mensen aan gewrichtsslijtage. Dit is niet helemaal juist. Maar wat is artrose dan wel? En hoe herken je het? Wij leggen het je uit.

Bij artrose denken veel mensen aan gewrichtsslijtage. Dit is niet helemaal juist. Maar wat is artrose dan wel? En hoe herken je het? Wij leggen het je uit.

Wat is artrose?

Artrose is verandering van een gewricht door verzuring van het kraakbeen. Een gewricht is de plek waar twee botten bij elkaar komen. Tussen deze twee botten zit kraakbeen, dit zorgt ervoor dat de botten niet tegen elkaar schuren. Kraakbeen hoort glad te zijn, bij artrose is dit niet meer het geval. Het kraakbeen is dan dunner, zachter en brokkelig. Hierdoor gaat bewegen van het gewricht minder makkelijke en kan het pijnlijk zijn. Verdere verzuring kan ervoor zorgen dat het kraakbeen uiteindelijk helemaal afbreekt, dan schuren de twee botten over elkaar heen waardoor de botten beschadigen.

Hoe herken je artrose?

Klachten bij artrose zijn niet bij iedereen hetzelfde. Er zijn verschillende symptomen waaraan je artrose kunt herkennen:

  • Lichte gewrichtspijn: het begint met een zeurende pijn die overgaat in een hevige pijn. Na een periode van lichamelijke rust is de pijn vaak intenser. Wanneer je een tijd hebt stilgezeten voel je bij het opstaan bijvoorbeeld een nare pijnscheut in je knie. Dit is ‘startpijn’. Pijn die dan ook langzaam minder wordt door te bewegen.
  • Stijfheid: bij bewegingen van het gewricht voel je een onaangename spanning of verhoogde weerstand. Ook deze stijfheid verdwijnt langzaam door te bewegen.
  • Verandering in gewrichten: artrose kan leiden tot zichtbare veranderingen in je gewrichten. Zo kan een gewricht breder worden, vervormen, een andere stand aannemen, of er kunnen uitsteeksels ontstaan.
  • Ontstekingen: als een bot tegen het gewrichtskapsel komt, is een ontsteking vaak en gevolg. Je knie wordt rood, warm en soms ook dik.

Hoe ontstaat artrose?

Atrose is een ziekte die binnen de groep ‘reumatische aandoeningen’ valt. Ondanks vele onderzoeken, is de exacte oorzaak onbekend. Wel is duidelijk dat verschillende factoren invloed hebben op het krijgen van artrose:

  • Erfelijke aanleg
  • Leeftijd
  • Overgewicht
  • Blessures
  • Zware belasting
  • Ontstekingsreuma
  • Aangeboren afwijkingen

Wat doe je bij artrose?

Door te blijven bewegen voorkom je dat spieren verslappen en pezen, gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel overbelast raken. Blijven bewegen is dus belangrijk, zelfs als dat lastig of zelfs pijnlijk is. Onze fysiotherapeuten kunnen je hierin adviseren en begeleiden. Wij werken met Psysitrack: een database met duizenden oefeningen en goede uitleg met tekst en filmpjes. Zo kun je thuis oefeningen doen. Heb je artrose in de je hand(en)? Dan kun je ook terecht bij onze handtherapeut.

Heb je klachten of vragen over artrose? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

Bij knie- en heupartrose worden, na diagnose van een specialist/huisarts, twaalf behandelingen vanuit de basisverzekering vergoedt.Â