Hoe voorkom je een blessure?

17.11.2020
5 minuten lezen
Sport, Tips

Een blessure is zeer onprettig. Je wilt het liever voorkomen dan verhelpen. Hoewel je een blessure niet 100% kan voorkomen, zijn er toch dingen waar je op kunt letten. Daarom geven we je 4 tips om bewust te bewegen, en hopelijk blessures te voorkomen.

Een blessure is zeer onprettig. Je wilt het liever voorkomen dan verhelpen. Hoewel je een blessure niet 100% kan voorkomen, zijn er toch dingen waar je op kunt letten. Daarom geven we je 4 tips om bewust te bewegen, en hopelijk blessures te voorkomen.

  1. Start niet te fanatiek

Een fout die veel sporters maken is dat ze te snel teveel willen. Opbouw is tijdens het sporten ontzettend belangrijk. Een trainingsschema kan daarbij helpen. Je kijkt dan: waar sta ik nu en waar wil ik naartoe? Bij Medifit kunnen we je daarbij helpen.

  1. Vergeet hersteltijd niet/ vergeet niet te herstellen

De balans tussen bewegen en rusten is erg belangrijk. Veel sporters overbelasten hun spieren, omdat ze over hun grens heen gaan. Want wanneer weet je dat je je grens bereikt hebt? Je tempo verlaagt, je wordt duizelig of je voelt je misselijk. Luister dus goed naar je lichaam. En geef je lichaam na het sporten hersteltijd. Waarom? Wanneer je traint breekt (spier)weefsel af, als je rust maakt je lichaam weer nieuw weefsel aan (het herstelt). De hersteltijd die nodig is na sporten is afhankelijk van de sport. Twee dagen krachttraining achter elkaar is bijvoorbeeld niet goed, daar moet minimaal 48 uur tussen zitten. Bij conditietraining is het anders, daar is 24 uur voor de meeste personen voldoende. Wissel dus af.

 

  1. Train je rompstabiliteit

Waar we het veel fout zien gaan bij patiënten is het ontbreken van rompstabiliteit, ook wel core stability genoemd. Dit is heel erg belangrijk als het gaat om sportbewegingen. Door dit te versterken kan je klachten voorkomen. Je romp is namelijk het middelpunt van je lichaam, je buik, billen en onderrug. De spieren in dit gedeelte van je lichaam zorgen voor balans en dat zorgt voor een goede lichaamshouding. Deze balans zorgt er weer voor dat je jezelf beter kunt opvangen, maar ook dat je zwaarder gewicht kunt tillen. Door je rompstabiliteit te trainen, raak je dus minder snel uit balans en is de kans op blessures kleiner. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen, ook thuis. Wij helpen je hier graag bij.

 

  1. Warming-up en cooling-down

De meeste mensen weten inmiddels wel dat een warming-up erg belangrijk is. Echter wordt de cooling-down vaak nog vergeten. Een cooling-down is belangrijk om afvalstoffen te kunnen afvoeren. Blijf na het sporten bewegen, maar dan op een rustig tempo. Dit kan gewoon in de sport die je beoefend. Doe je aan een teamsport? Wandel dan gezamenlijk nog een rondje om het veld als de training of wedstrijd is afgelopen.

 

Toch een blessure opgelopen? Dan is het essentieel om het herstelproces te bevorderen. Wij adviseren vooral om er niet mee door te lopen, maar een afspraak te maken zodat we samen kunnen kijken wat er nodig is zodat jij zo snel mogelijk weer op het sportveld staat, zonder pijn!