Wat is een peesontsteking?
Een pees is een soort bandje dat spieren met bot verbindt. Als een pees overbelast raakt, kunnen er scheurtjes in de pees ontstaan. In dit geval is er sprake van een peesontsteking. Door de scheurtjes ontstaat irritatie: een rode plek, zwelling en pijn. Dit kunnen spontane steken zijn, maar ook herhalende bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Peesontstekingen komen het meest voor bij schouders, polsen, knieën of hielen.
Hoe kan ik een peesontsteking voorkomen?
Een peesontsteking kun je niet altijd voorkomen. Want misschien ontkom je er niet aan voor je werk steeds dezelfde bewegingen te maken. En op een val of ongeluk kun je je natuurlijk niet voorbereiden. Ook wordt de kwaliteit van pezen slechter naarmate je ouder wordt. Toch kun je wel de kans op een peesontsteking verkleinen. De kwaliteit van pezen neemt af wanneer je weinig beweegt, maar te veel bewegen kan ook zorgen voor klachten. Het is belangrijk hierin een goede balans te vinden. Beweeg met regelmaat, probeer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid beweging te halen. Met een half uur per wandelen kom je al een heel eind! Las bij sporten ook voldoende rustmomenten in. Kun je een tijdje niet sporten? Bijvoorbeeld door ziekte of vakantie. Ga na deze periode niet meteen heel fanatiek sporten. Bouw het weer rustig op om acute overbelasting te voorkomen.
Hoe geneest een peesontsteking?
Een lichte peesontsteking herstelt vaak vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren en het is hierbij belangrijk te blijven bewegen. Wel belasten, maar niet overbelasten. Denk dus aan lichte, niet repeterende bewegingen. Heb je het gevoel dat je door de pijn een verkeerde houding aanneemt, gebruik dan tijdelijk pijnstillers -bijvoorbeeld paracetamol-. Dit om te voorkomen dat je, door een verkeerde houding, klachten krijgt op andere plekken. Blijven de klachten aan de pezen aanhouden, of wil je hulp bij het herstel, dan is het verstandig je door te laten verwijzen naar een specialist.
Wanneer ga je met een peesontsteking naar de fysiotherapeut?
Afhankelijk van je klachten en de oorzaak geven wij je gerichte informatie over de beste manier van behandeling van de peesontsteking. We kunnen je adviseren over werkzaamheden en beweging, maar het kan ook zijn dat we oefeningen met je gaan doen. Deze oefeningen kunnen de spieren en pees iets rekken. Dit neemt de spanning in de pees af en verbetert de doorbloeding.
Heb je moeite met de juiste balans te vinden, twijfel je over je klachten of wil je hulp bij het herstel van een peesontsteking? Neem dan contact met ons op.