Dry needling, wat is dat precies?

03.09.2020
5 minuten lezen
Behandelingen, Spieren

Heeft u regelmatig last van pijnlijke of stijve spieren? Dan kan dry needling de oplossing voor uw klachten zijn. Ook bij verkorte spieren of spieren die door operaties of ongelukken niet goed willen herstellen, wordt dry needling vaak succesvol toegepast.

Heeft u regelmatig last van pijnlijke of stijve spieren? Dan kan dry needling de oplossing voor uw klachten zijn. Ook bij verkorte spieren of spieren die door operaties of ongelukken niet goed willen herstellen, wordt dry needling vaak succesvol toegepast.

Dry needling is een effectieve behandelmethode voor spiergerelateerde klachten als gevolg van spierknopen of pijnlijke verhardingen in een spier. Dry needling is een methode, waarbij de klacht in de spier wordt behandeld. Bij dry needling maakt de fysiotherapeut gebruik van dunne naalden, waarmee de verhardingen in spieren snel en effectief worden ontspannen.

 

Dry needling is geen acupunctuur

Een veelgestelde vraag is of dry needling te vergelijken is met acupunctuur. Er zijn wel een aantal overeenkomsten, zoals de naald zelf en de techniek om de naald te plaatsen, maar het grootste verschil is de benadering. In de acupunctuur gaat men met name uit van het energetische concept, waarbij elke fysieke kwaal of ziekte wordt veroorzaakt door een verstoring in energiestromen in het lichaam. Omdat er geen wetenschappelijke bewijzen voor veel van deze energiestromen is, wordt acupunctuur gezien als alternatieve geneeskunde. Dry needling daarentegen haalt zijn verklaring uit een mechanisch concept.

Een ander verschil is dat er bij acupunctuur vaak meerdere naalden worden geprikt, die vervolgens enige tijd in het lichaam blijven zitten. Bij dry needling werkt de fysiotherapeut vaak met één naald en is de behandeling per spier van korte(re) duur.

 

Wanneer is dry needling geschikt voor uw klachten?

Zoals eerder genoemd is dry needling met name geschikt bij spiergerelateerde klachten. Zeker wanneer er spierknopen of verhardingen in de spier aanwezig zijn. Deze geven vaak niet alleen drukpijn, maar ook bijkomende pijnklachten op andere plekken in het lichaam. Daarnaast kunnen bewegingsbeperkingen, stijfheid of een verminderde kracht van de desbetreffende spier ontstaan.

De meeste patiënten met spierproblemen kunnen worden behandeld met dry needling. In sommige gevallen is dry needling minder of niet geschikt. Zo zijn bijvoorbeeld zwangerschap en angst voor naalden redenen om niet voor deze behandeling te kiezen. Ook acute blessures als gevolg van een ongeval of operatie komen niet in aanmerking voor dry needling.

 

Hoe voelt dry needling?

Om spierknopen te behandelen prikt de fysiotherapeut ze aan. Zodoende wordt de spier als het ware gedwongen om te ontspannen. Het inbrengen van het naaldje in de huid is niet gevoelig, maar het aanprikken van de spierknoop kan best gevoelig zijn. Dit komt omdat het aanprikken samengaat met een korte, plotselinge samentrekking van de spier. Daarbij kan het de herkenbare bijkomende pijnklachten oproepen.

 

Wat is het effect van dry needling?

Na de behandeling voelen de behandelde spieren meestal zwaar en vermoeid aan, een flink spierpijngevoel. Daarnaast kunnen ook de opgeroepen bijkomende pijnklachten wat langer blijven hangen. Dit is volkomen normaal en hoort bij de behandeling. Over het algemeen verdwijnen deze klachten binnen één à twee dagen. Vaak is er naast het zware en vermoeide gevoel wel direct een effect merkbaar in de beweeglijkheid van de spier. Na de behandeling krijgt u adviezen en oefeningen mee voor verder herstel.

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen!

Ruud Kassenaar
Fysiotherapeut