De belang van voldoende beweging

06.12.2023
5 minuten lezen
Algemeen

Een tijdje geleden verscheen er een artikel in het nieuws over bewegend Nederland: ‘RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zijn flink minder gaan bewegen’. Waar dit aan ligt en wat je er zelf aan kunt veranderen? Je leest het in deze blog:

Een tijdje geleden verscheen er een artikel in het nieuws over bewegend Nederland: ‘RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zijn flink minder gaan bewegen’. Waar dit aan ligt en wat je er zelf aan kunt veranderen? Je leest het in deze blog:

Uit onderzoek blijkt dat het percentage Nederlanders die bewegen elk jaar een beetje verder daalt. Met name jongeren, jongvolwassenen en mensen met een zittend beroep komen per week niet aan voldoende lichaamsbeweging. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM waarin de cijfers van 2019 (voor corona) werden vergeleken met de cijfers van 2022 (na corona).

De voordelen van voldoende beweging

Beweging zorgt ervoor dat je hart sterker wordt. Je bloed gaat beter stromen, afvalstoffen worden sneller afgevoerd en het houdt je cholesterol laag. Daarnaast verlaagt voldoende lichaamsbeweging stress en werken je hersenen beter. Bewegen zorgt namelijk voor meer bloedtoevoer naar je brein. De hersenen krijgen zo meer zuurstof en je brein maakt sneller nieuwe hersencellen aan.

Klachten bij te weinig lichaamsbeweging

Mensen die een groot gedeelte van de dag zittend doorbrengen hebben vaker last van rugpijn, vermoeidheid en andere fysieke klachten. Zogenaamde ‘bewegingsarmoede’ zorgt namelijk voor een energiecrisis in ons lichaam. Als dit te lang standhoudt vergroot het de kans op vroegtijdige veroudering van ons lichaam. Ook vergroot het de kans op het vroegtijdig krijgen van ziekten.

Oplossingen

Vind je het lastig om tijd of motivatie te vinden om voldoende te bewegen? Voeg het toe aan je dagelijkse routine! Heb je bijvoorbeeld nog wat tijd over na de lunch of heb je een telefonische vergadering? Maak na afloop of ondertussen een fijne wandeling! Of pak eens de fiets naar het kantoor of het treinstation in plaats van de auto! Na wat beweging ben je vaak frisser, heb je meer energie en kun je weer opgeladen aan het werk!

Blijf je het toch moeilijk vinden om voldoende te bewegen? Of merk je dat je lichamelijke klachten hebt van het zitten; bijvoorbeeld last van je rug of nek? Neem dan contact op met een van onze fysiotherapeuten.