Fysiotherapie: verzekeringen, vergoedingen en kosten

20.02.2023
10 minuten lezen
Algemeen

Wanneer je last hebt van een gewricht, je rug of een sportblessure, wil je goed geholpen worden door een fysiotherapeut. Zonder dat je je zorgen hoeft te maken over kosten. De vergoedingen voor fysiotherapie zijn vrij ingewikkeld, omdat ze afhankelijk zijn van hoe je verzekerd bent bij welke verzekeringsmaatschappij. En de vergoeding is afhankelijk van de reden waarom jij fysiotherapie krijgt. Wij zetten de kosten en vergoedingen voor je op een rijtje.

Wanneer je last hebt van een gewricht, je rug of een sportblessure, wil je goed geholpen worden door een fysiotherapeut. Zonder dat je je zorgen hoeft te maken over kosten. De vergoedingen voor fysiotherapie zijn vrij ingewikkeld, omdat ze afhankelijk zijn van hoe je verzekerd bent bij welke verzekeringsmaatschappij. En de vergoeding is afhankelijk van de reden waarom jij fysiotherapie krijgt. Wij zetten de kosten en vergoedingen voor je op een rijtje.

De basis: een zorgverzekering

Iedereen is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hoe je verzekerd bent, is je eigen keuze. Zo kun je alleen een basisverzekering afsluiten of je basisverzekering aanvullen met een aanvullende verzekering. Of fysiotherapie vergoed wordt uit de basisverzekering, verschilt voor kinderen/jongeren en volwassenen.

fysiotherapie vergoeding zorgverzekering

Vergoeding basisverzekering tot 18 jaar

De basisverzekering vergoedt het grootste gedeelte van de behandelingen.

  • Tot 18 jaar worden de eerste 18 behandelingen fysiotherapie vergoed. Heb je meer behandelingen nodig die vergoed moeten worden? Dan kunnen deze worden vergoed doordat je bij een ouder op de zorgverzekeringspolis staat. 
  • Tot 18 jaar wordt fysiotherapie voor aandoeningen die op de lijst chronische aandoeningen staan, volledig vergoed. Je vindt de lijst hier
  • Tot 18 jaar betaal je GEEN eigen risico.

Vergoeding basisverzekering vanaf 18 jaar

De basisverzekering vergoedt meestal gedeeltelijk je behandelingen. Hoeveel behandelingen je vergoed krijgt, hangt af van de reden voor fysiotherapie.

  • Bij een aandoening die op de lijst chronische aandoeningen staat, wordt fysiotherapie vanaf de twintigste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering
  • Als je doorverwezen wordt naar de fysiotherapeut door een specialist, worden verschillende behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Dat geldt in ieder geval bij artrose aan knie of heup (12 behandelingen in 12 maanden), urineverlies (eenmalig 9 behandelingen), etalagebenen (maximaal 37 behandelingen) en COPD (tot maximaal 70 behandelingen per jaar). Let op: omdat dit vanuit de basisverzekering vergoed wordt, betaal je hier wél eigen risico over.
  • Beland je in het ziekenhuis? Fysiotherapie bij ziekenhuisopname wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Aanvullende verzekeringen

Wat- en hoeveel je aanvullende verzekering vergoedt, hangt af van jouw eigen verzekering. Bekijk je polis om te zien of fysiotherapie wordt vergoed. 

Fysiotherapie vergoeding zorgverzekering

Ergotherapie

Medifit biedt ook ergotherapie. Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Per kalenderjaar krijg je 10 uur ergotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. En bij een aanvullende verzekering vergoeden sommige verzekeraars meer. Voor ergotherapie uit het basispakket van je verzekering betaal je eigen risico. Voor de aanvullende verzekering geldt dit niet. Weten of je aanvullend verzekerd bent voor ergotherapie? Bekijk dan je polis.

Met welke verzekeringen heeft Medifit een contract?

Medifit heeft een contract met bijna alle zorgverzekeraars. Dit betekent dat Medifit, wanneer een behandeling vergoed wordt, direct een factuur naar de zorgverzekeraar stuurt. Medifit heeft GEEN contract afgesloten met Caresq/Aevitae. Ben je verzekerd bij deze zorgverzekeraar? Dan kunnen wij niet direct de factuur naar de zorgverzekeraar sturen; je ontvangt de factuur thuis. Je betaalt dan de factuur zelf, maar kan deze vervolgens indienen bij de zorgverzekeraar. Zij betalen dan een bedrag uit. Hoe hoog dat bedrag is, heeft te maken met welke basispolis je hebt: een natura- of restitutiepolis.

Je eigen risico

Of je jouw fysiobehandelingen vanuit je eigen risico betaalt, hangt af van welke verzekering je hebt. Heb je alleen een basisverzekering? Dan betaal je eerst je eigen risico. Heb je een chronische indicatie voor fysiotherapie? Dan ontvang je een vergoeding vanaf de twintigste behandeling, maar je betaalt dan wel eerst je eigen risico. 

Heb je een aanvullende verzekering? De kosten voor fysiotherapie uit de aanvullende verzekering gaan niet ten koste van je eigen risico. En kinderen en jongeren tot 18 jaar betalen geen eigen risico. 

Nog meer vragen?

We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande veel informatie is. Heb je nog andere vragen over de vergoeding van je behandelingen bij de fysiotherapeut? Neem je verzekeringspolis goed onder de loep, neem contact met ons op of vraag het aan je fysiotherapeut.