Hoe Oncofit (ex-)kankerpatienten weer helpt bewegen

01.12.2020
5 minuten lezen
Behandelingen

Ons bewegingsprogramma Oncofit is er voor patiënten die een behandeling van kanker (hebben) ondergaan en zich lichamelijk weer beter willen voelen. Fysiotherapeut Johan Moll geeft gedurende twaalf weken advies en begeleiding, zodat patiënten hun kracht en conditie kunnen verbeteren.

Ons bewegingsprogramma Oncofit is er voor patiënten die een behandeling van kanker (hebben) ondergaan en zich lichamelijk weer beter willen voelen. Fysiotherapeut Johan Moll geeft gedurende twaalf weken advies en begeleiding, zodat patiënten hun kracht en conditie kunnen verbeteren.

Hij legt uit: ‘Het klinkt misschien vreemd, maar ons doel is niet om deze patiënten mee te laten doen aan Oncofit. Ons doel is hen in de eerste plaats te motiveren weer te gaan bewegen, conditie op te bouwen en hun kracht te verbeteren. Dat is vaak de grootste stap. Vervolgens is het belangrijk dat ze blijven sporten en hopelijk weer plezier in het bewegen te krijgen. Zo verminderen ze niet alleen fysieke klachten, maar kunnen ze deze ook voorkomen.

Niet voor niets is Oncofit een groepsprogramma, maar ook de deskundige begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut helpt de doelen te bereiken. Namelijk door:

 

Een behandeling op maat

Ondanks de groepsvorm, sluit het bewegingsprogramma altijd aan op een persoonlijke situatie. Het traject begint met een intake, waarin we achterhalen welke doelen een patiënt  wilt behalen. Daarnaast meten we de huidige conditie en spierkracht. Op basis van die intake bepalen we welke oefeningen een patiënt doet en hoe intensief. Het is belangrijk dat een deelnemer zich niet te veel inspant, maar zeker ook niet te weinig.

 

Een stok achter de deur

Behandelingen tegen kanker zijn meestal langdurig en ingrijpend. Patiënten willen vaak wel werken aan hun fitheid, maar kunnen zich er soms wel moeilijk toe zetten. Ze zijn snel moe en zien er tegenop zich nog verder in te spannen. Maar dat is in de meeste gevallen juist de manier om fitheid te verbeteren. Het mooie aan Oncofit is dat deelnemers elkaar kunnen motiveren. Het groepsverband en de banden die ontstaan zijn een stok achter de deur om te komen sporten.

 

Lotgenotencontact

Patiënten sporten samen met anderen die weten wat ze doormaken of hebben doorgemaakt. Mensen die zich net zo onzeker voelen wanneer ze hun pruik afzetten. Of mensen die net zo gefrustreerd zijn, omdat ze tegen beperkingen aanlopen. Of zich door de buitenwereld niet begrepen voelen. Oncofit is een plek waar elke patiënt die gevoelens kan delen. We merken dat patiënten dit enorm waardevol vinden en zich prettiger voelen.

 

Meer weten?

De trainingsdagen van Oncofit zijn maandag en donderdag tussen 13.00-14.00 uur. Om mee te doen heeft u een verwijzing van uw oncoloog nodig. Het beweegprogramma krijgt u mogelijk vergoed, afhankelijk van hoe u verzekerd bent. Meer weten? Stuur ons gerust een mailtje, bel of stuur een appje.