Hoe is je schouder opgebouwd?
Om beter te begrijpen waar een slijmbeursontsteking aan de schouder vandaan komt, geven we eerst wat algemene informatie over de schouder en slijmbeurs:
- De schouder
Je schouder is een gewricht. In je schoudergewricht komen de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen samen. In dit gewricht zitten verder nog onder andere kraakbeen, een gewrichtskapsel van bindweefsel én slijmbeurs om ervoor te zorgen dat de schouder soepel kan bewegen.
- Slijmbeurs in je gewrichten
Slijmbeurs is een soort zakje, gevuld met een stroperige vloeistof. Slijmbeurs zit in je gewrichten (denk aan je elleboog, heup, schouder) om te zorgen dat ze soepel kunnen bewegen. Wanneer je een gewricht overbelast, kan de slijmbeurs ontstoken raken. Deze ontsteking wordt ook wel bursitis genoemd. In zeldzame gevallen ontstaat een slijmbeursontsteking door een reumatische aandoening of door een infectie.
Symptomen van een slijmbeursontsteking aan de schouder
Een slijmbeursontsteking aan de schouder geeft veel pijn tijdens het bewegen van de schouder en de arm, zowel wanneer deze gebruikt wordt als in rust. Omdat je je schouder tijdens veel dagelijkse handelingen gebruikt, heb je vaak gedurende de hele dag last van de slijmbeursontsteking. En ook ‘s nachts zorgt een slijmbeursontsteking vaak voor pijn: dan is het moeilijk om een comfortabele slaaphouding te vinden. De pijn van een slijmbeursontsteking aan de schouder straalt uit naar de bovenarm. Alle symptomen maken dat het lastig is om je schouder te gebruiken.
De fysiotherapeut bij een slijmbeursontsteking aan de schouder
Wanneer je last hebt van je schouder, is het allereerst belangrijk dat er een goede diagnose gesteld wordt. Een fysiotherapeut kijkt of er sprake is van een slijmbeursontsteking, of dat je last hebt van een peesontsteking of iets anders. Heeft de fysiotherapeut de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ gesteld? Dan maakt hij een behandelplan op maat voor je. De behandeling van een slijmbeursontsteking kan er verschillend uitzien: het aanleren van een andere bewegingsstrategie, het doseren van de belasting, het verbeteren van het bewegen van je gewricht (manuele therapie) en/of het opbouwen van de belastbaarheid. Zodat je uiteindelijk weer pijnvrij kunt bewegen én weet hoe je een volgende slijmbeursontsteking hopelijk kunt voorkomen.
Soms adviseert de fysiotherapeut om door de huisarts of een andere bevoegde specialist een injectie te laten plaatsen in de schouder, om de pijn te verminderen. Een fysiotherapeut zal deze injectie niet zelf geven.
Last van je schouder?
De fysiotherapeuten van Medifit hebben een schoudergroep opgericht, waarin fysiotherapeuten met meerdere specialismen zijn aangesloten. Heb je last van je schouder en wil je graag een juiste diagnose en behandeling op maat? Maak dan een afspraak bij Medifit!Â
Houd ook de social media kanalen van Medifit in de gaten! September 2023 staat namelijk in het teken van schouderoefeningen. Je vindt dan schouderoefeningen terug op de Instagram– en Facebookpagina van Medifit.Â