Schouder uit de kom: wat nu?

21.04.2022
5 minuten lezen
Schouder

Hoe raakt een schouder uit de kom? Is een operatie altijd noodzakelijk. En kun je voorkomen dat het vaker gebeurt? Wij geven antwoord op veelgestelde vragen over schouderluxatie (schouder uit de kom).

Hoe raakt een schouder uit de kom? Is een operatie altijd noodzakelijk. En kun je voorkomen dat het vaker gebeurt? Wij geven antwoord op veelgestelde vragen over schouderluxatie (schouder uit de kom).

Wat is schouderluxatie?

Een schouder uit de kom noemen we ook wel schouderluxatie. Bij een schouderluxatie zit het bovenarmdeel van het schoudergewricht niet meer op zijn plaats in de schouderkom. Bij subluxatie is de bovenarm gedeeltelijk uit de kom, bij totale luxatie is de bovenarm helemaal uit de kom. In beide gevallen gaat luxatie gepaard met veel pijn en kun je je schouder beperkt of helemaal niet meer gebruiken.

 

Hoe raakt een schouder uit de kom?

Een schouderluxatie wordt vaak veroorzaakt door een val, harde botsing of een ongeluk. Hierdoor kunnen het schouderblad, de bovenarm of de schoudergordel – die onder normale omstandigheden voorkomen dat de schouder uit de kom schiet – beschadigen. Door de beschadiging is de schouder instabiel en is er sprake van ‘overbeweeglijkheid’ van het gewricht. Een instabiel schoudergewricht kan nu te veel bewegen waardoor deze bijna of helemaal uit de kom kan gaan.

 

Wat moet je doen als je schouder uit de kom raakt?

Probeer de schouder zo snel mogelijk te koelen met ijs of een coldpack. Dit vermindert de om de pijn. Het is belangrijk je zo snel mogelijk te melden bij de spoedeisende hulp. Hier zal een arts de schouder onderzoeken en eventueel onder verdoving terugplaatsen in de kom.

 

Is een operatie nodig na schouderluxatie?

Een operatie is niet altijd nodig. Een fysiotherapeut kan al veel doen om een volgende schouderluxatie te voorkomen, of om de actieve stabiliteit van de schouder te verbeteren. In de meeste gevallen is een patiënt binnen enkele weken tot een paar maanden terug op hun oorspronkelijke niveau. Mocht een operatie toch nodig zijn, omdat schouderluxatie terugkeert, dan zijn er twee soorten operaties om schouderinstabiliteit te verhelpen:

  • Een kijkoperatie waarbij de kraakbeenrand weer wordt vastgezet aan de voorkant van de kom.
  • Een grotere operatie waarbij een snede gemaakt moet worden en schroeven geplaatst. De grotere operatie heeft een hogere kans op complicaties maar ook hogere succeskansen.

 

Hoe behandelt de fysiotherapeut een schouder uit de kom?

De fysiotherapeut geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn na een schouderluxatie. Samenwerking en goede communicatie tussen de fysiotherapeut en de patiënt zijn hierbij erg belangrijk. Voor een voorspoedig herstel is het belangrijk dat je klachten die tijdens activiteiten optreden niet negeert. De fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject opstellen, passend bij jouw klachten.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.