Pijn in de onderrug

22.01.2022
5 minuten lezen
Geen categorie, Rug, Tips

Pijn in de onderrug is een vaak voorkomende klacht. De oorzaken zijn uiteenlopend en hiermee ook de wijze van herstel. Wat zijn de oorzaken van pijn in de onderrug en wanneer is het onschuldig of juist niet? We zetten het voor je op een rijtje.

Pijn in de onderrug is een vaak voorkomende klacht. De oorzaken zijn uiteenlopend en hiermee ook de wijze van herstel. Wat zijn de oorzaken van pijn in de onderrug en wanneer is het onschuldig of juist niet? We zetten het voor je op een rijtje.

Pijn in de onderrug door overbelasting

Overbelasting is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de onderrug. De ruggengraat is één van de sterkste delen van het lichaam. Overbelasting wordt dan ook vaak veroorzaakt wanneer de rugspieren verkeerd belast worden, dit gebeurt meestal als iemand activiteiten doet waar zijn of haar rug niet aan gewend is. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een kantoorbaan hebt, niet vaak sport en in het weekend tegels gaat sjouwen, maar ook wanneer je met sporten te hard van stapel loopt. Ook een verkeerde houding kan voor overbelasting zorgen.

 

Wat kun je zelf doen aan pijn in de onderrug?

Wanneer je door overbelasting pijn hebt in je onderrug, kun je soms zelf bijdragen aan een vlot(ter) herstel. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je ergonomisch kan werken. Een juiste houding is erg belangrijk voor je rug. Heb je zittend werk? Vergeet dan niet af en toe te bewegen. Naast een juiste werkhouding is ook een juiste slaaphouding belangrijk. Een goed matras verricht wonderen voor je rug. Om te voorkomen dat bestaande klachten erger worden of oude klachten terugkomen is het belangrijk buik- en rugspieren sterk te houden. Lekker gaan sporten dus!

 

Medische oorzaken

Wanneer de pijn in de onderrug een medische oorzaak heeft, kun je zelf de klachten niet verhelpen. Het is dan ook belangrijk hier niet mee door te blijven lopen, maar naar een specialist te gaan. Medische oorzaken kunnen zijn:

  • Rughernia;
  • Vernauwing van het ruggenwervelkanaal;
  • Zenuwbeknelling;
  • Tumor;
  • Infectie;
  • Breuk;
  • Ziekte van Bechterew (een vorm van ontstekingsreuma);
  • Verschuiving van een rugwervel.

 

Overige oorzaken van pijn in de onderrug

Ook stress, beenlengteverschil, slijtage en een verkeerde manier van bewegen kunnen pijn in de onderrug veroorzaken. Soms is een oorzaak snel gevonden, in andere gevallen is de oorzaak alleen te achterhalen met een CT scan of MRI scan. Omdat het vaak lastig is rugpijn door medische oorzaak te onderscheiden van rugpijn door overbelasting of een andere oorzaak, is het bij twijfel verstandig een bezoekje te brengen aan de huisarts of een specialist.

 

Heb je pijn in je onderrug en twijfel je over de oorzaak? Of wil je hulp bij het herstel van rugklachten? Neem dan contact met ons op.