Fysiotherapie bij overgewicht en obesitas: 3 vragen

12.06.2021
5 minuten lezen
Behandelingen

Iedereen wil vrij bewegen en zich comfortabel voelen met zijn of haar lijf. Bij overgewicht of obesitas is dit niet vanzelfsprekend. Wat te doen bij overgewicht of obesitas? We leggen het uit.

Iedereen wil vrij bewegen en zich comfortabel voelen met zijn of haar lijf. Bij overgewicht of obesitas is dit niet vanzelfsprekend. Wat te doen bij overgewicht of obesitas? We leggen het uit.

Wat is obesitas?

Obesitas is een aandoening waar mensen in alle leeftijdscategorieën last van kunnen krijgen. Door een te hoog lichaamsgewicht komt er meer druk te staan op gewrichten en spieren. Waardoor ook chronische klachten ontstaan. Veel mensen met obesitas voelen zich vermoeid en hebben last van depressiviteit. Daarom is het belangrijk om obesitas tijdig te bestrijden.

 

Hoe kan fysiotherapie helpen?

Voldoende bewegen is de beste remedie, maar juist dit is vaak een grote stap voor patiënten. Daarom onderzoeken we eerst uw bewegingspatroon. Wat kunt u wel en wat niet? En wat wilt u zo snel mogelijk kunnen?  Hier werken we dan naartoe. Samen stellen we een trainingsprogramma op. Ook brengen we u in contact met andere specialisten, zoals voedingsdeskundigen, zodat we u optimaal kunnen helpen. Helpen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl.

 

En wat te doen bij obesitas op jonge leeftijd?

Speciaal voor kinderen van 8-12 met overgewicht of obesitas hebben wij het programma Kidsfit in het leven geroepen. Tijdens dit programma krijgen ouders en kinderen advies over voeding, lichamelijke beweging en gedragsverandering. Voor de beste zorg werken we samen met onze partners van Diëtistenpraktijk Barneveld en PraktijkDynamiek. Hierdoor kunnen we ouders en kind multidisciplinair helpen. Het gaat niet alleen om afvallen, maar ook om de levensstijl te verbeteren om overgewicht in de toekomst te voorkomen.

Bent u onzeker over uw gewicht? Maar bent u gemotiveerd om u levensstijl te veranderen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken met één van onze fysiotherapeuten.