5 tips: Hoe blijf je gezond in het nieuwe jaar

03.01.2024
5 minuten lezen
Leefstijl

Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe voornemens. Afvallen, stoppen met roken, minder snoepen, meer bewegen zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. De meeste mensen beginnen vol goede moed aan het nieuwe jaar, maar het grootste deel is in de zomer alweer teruggevallen in oude patronen.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe voornemens. Afvallen, stoppen met roken, minder snoepen, meer bewegen zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. De meeste mensen beginnen vol goede moed aan het nieuwe jaar, maar het grootste deel is in de zomer alweer teruggevallen in oude patronen.

Wil je goede voornemens, patronen en gedrag wel écht doorzetten? Volg dan deze tips!

Je eigen gewortelde gewoontes zijn moeilijk te veranderen. De meeste mensen weten precies wat ze willen bereiken en misschien ook wel wat ze daarvoor moeten doen, maar dit ook echt volhouden is soms moeilijker gezegd dan gedaan. Om ervoor te zorgen dat jij jouw voornemens wel volhoudt, hebben wij 5 tips op een rijtje gezet.

1. Maak je doelen meetbaar en realistisch.

Slimme doelen zorgen ervoor dat je het succes van je doel kan meten. Zeg bijvoorbeeld niet: ik wil gezond en fit zijn in 2024! Maar probeer te zeggen: ik ga minimaal 2 keer per week een half uur sporten en ik eet in plaats van een toetje een appel. Evalueer elke maand hoe het is gegaan en kijk of je het misschien kan opbouwen. Uiteraard is het goed om jezelf uit te dagen, maar pas wel op met te hoge verwachtingen. Als je net vijf kilometer aan een stuk kunt rennen, dan is een marathon over twee maanden misschien iets te hoog gegrepen. Ook met het oog op blessures. Daag jezelf uit, maar houd je doelen realistisch.

2. Focus op het maken van gewoontes.

Mensen zijn gewoontedieren. Dit kan tegen je werken, omdat ongezonde gewoontes daarom soms lastig te veranderen zijn. Aan de andere kant kan je het zien als een voordeel: als nieuw, gezonder gedrag eenmaal een gewenning is geworden, dan kost het weinig moeite meer. Het is dan ook belangrijk om de nadruk te leggen op de haalbaarheid van de voorgenomen doelen. Pak bijvoorbeeld standaard de fiets, in plaats van de auto naar je werk of naar de supermarkt. 

3. Maak goede voornemens leuk.

Door je voornemens leuk te houden in plaats van het te zien als een taak, maak je het makkelijker voor jezelf. Je moet jezelf bijvoorbeeld niet gaan belonen met snoep, als afvallen jouw voornemen is. Kies er dan voor naar een film te gaan of om nieuwe sportkleding te kopen. Beloon jezelf dus juist met iets wat jouw voornemen niet in de weg staat.

4. Zoek sociale controle en steun.

Vertel vrienden, familie en kennissen over jouw goede voornemens. Dit kan helpen als stok achter de deur en daarnaast kunnen deze mensen af en toe nagaan hoe het met je gaat. Heb je vragen over je plan van aanpak of specifieke oefeningen? Dan geven wij bij Medifit natuurlijk graag advies. 

5. Roep hulp in van een specialist

Heb je extra hulp nodig om fitter te worden? Maak dan vandaag nog een afspraak met één van onze fysiotherapeuten of neem contact met ons op. Tussen kerst en oud & nieuw heeft onze fitnesszaal een make-over gekregen en hebben we veel nieuwe apparatuur geplaatst. Bij Medifit vinden wij beweging erg belangrijk en samen zorgen wij ervoor dat jij jouw goede voornemens kunt doorzetten.

Namens team Medifit wensen we je een gezond en gelukkig 2024!