Wat is de oorzaak van achillespeesklachten?
De meest voorkomende oorzaak van klachten aan de achillespees is overbelasting door sporten of het dragen van slechte schoenen. De kans op een blessure van de achillespees wordt groter als je:
- Ongetraind fanatiek gaat sporten;
- Beenlengteverschil hebt;
- Verminderde kracht in je kuitspieren hebt;
- Eerder klachten aan de achillespees had;
- Overgewicht hebt;
- Buiten traint in de winter.
Zo herken je een achillespeesblessure
De achillespees is de sterkste en dikste pees van ons lichaam. Toch kan de pees door overbelasting pijn veroorzaken, ontsteken of zelfs volledig scheuren. Bij klachten aan de achillespees treden er meteen na het sporten stijfheid of – lichte – pijnklachten op. Dit voel je een paar centimeter boven je hiel. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf weer als je een tijdje rust hebt gehouden. In ernstige gevallen is de pijn constant aanwezig, soms zelfs ondraaglijk, en verdwijnt deze ook in rust niet meer. De pees kan dan ook opzwellen en rood worden.Â
Ontstoken achillespees
In de meeste gevallen stelt een arts een achillespeesontsteking vast door te luisteren naar je klachten en via een lichamelijk onderzoek. Soms is het nodig om een röntgenfoto te maken. Hiermee worden verkalkingen in de pees opgespoord. Vaak verhelpen of verminderen minder belasting, de juiste schoenen of een inlegkussentje de klachten. Heb je na drie maanden nog steeds klachten? Dan kan een fysiotherapeut je met oefeningen helpen de pees te versterken om zo uiteindelijk te klachten te verhelpen.
Gescheurde achillespees
Een achillespeesruptuur voelt als een harde schop tegen de achillespees. Dit trekt niet vanzelf weg en je kunt met een gescheurde achillespees niet of nauwelijks lopen. Er zijn twee behandelingsmogelijkheden. Je kunt een achillespeesruptuur operatief laten behandelen. Hierbij worden de peesuiteinden tegen elkaar aangelegd en gehecht. De tweede optie is een niet-operatieve behandeling. Dan wordt de voet in strekstand gehouden met behulp van een gipsspalk of tape.
Nabehandeling van een achillespeesruptuur
Bij zowel de operatieve als de niet-operatieve behandeling krijg je vanuit het ziekenhuis een nabehandelingschema. In de meeste gevallen betekent dit dat je onderbeen en enkel eerst enkele weken door een tape, bandage of gips gesteund zullen worden. Stap voor stap mag je het been steeds meer bewegen en belasten. Soms wordt je verwezen naar de fysiotherapeut voor ondersteuning tijdens het herstel. Globaal kun je in tien tot twaalf weken weer goed lopen en kan zelfs sporttraining langzaam hervat worden.
Ben je doorverwezen voor ondersteuning bij herstel of heb je vragen? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.