Kinderfysio: wanneer moet u hulp inschakelen?

11.12.2020
5 minuten lezen
Behandelingen

Als het om uw kinderen gaat, wilt u de allerbeste behandeling. Natuurlijk is het niet bij elke pijn of klacht nodig om naar de fysio te gaan. Maar hoe weet u wanneer u beter wél een specialist kunt inschakelen? Onze kinderfysiotherapeut Sjoerd van de Pol legt uit.

Als het om uw kinderen gaat, wilt u de allerbeste behandeling. Natuurlijk is het niet bij elke pijn of klacht nodig om naar de fysio te gaan. Maar hoe weet u wanneer u beter wél een specialist kunt inschakelen? Onze kinderfysiotherapeut Sjoerd van de Pol legt uit.

Uw kind kan zich moeilijk concentreren, heeft moeite met lopen of huilt veel; het zijn symptomen die vragen om extra aandacht. Vooral omdat uw kind nog volop groeit. Maar het blijven lastige symptomen. Gaan ze vanzelf over? Of is het tijd om in actie te komen en plant u een afspraak in met een kinderfysiotherapeut?

In deze situaties is hulp verstandig:

Houding is verkeerd

Het valt u op dat uw baby altijd met zijn hoofd één kant op ligt. Of dat hij een afgeplat schedeltje heeft. Duidelijk is dat uw kindje een voorkeurshouding heeft. Dit dient vroegtijdig behandeld te worden om vervelende gevolgen te voorkomen.

Maar houdingsproblemen komen ook voor bij oudere kinderen. Knieën die naar binnen staan of een rug met een vreemde bocht. Deze verkeerde houdingen kunnen na een tijdje voor klachten zorgen. Denk aan spierpijn of stijve lichaamsdelen. Maar ook aan moeite met slapen.

Moeite met bewegen

Het lukt uw kind niet om lekker met leeftijdsgenootjes te spelen. Of u hoort dat hij of zij op de gymles achterblijft. Rennen, bukken of springen gaan niet soepel of doen pijn. Het kan zijn dat uw kind een motorische achterstand heeft. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben.

Pijnlijke spieren

Wanneer uw kind fanatiek sport of veelvuldig dezelfde bewegingen maakt, kunnen spieren pijn gaan doen. Helemaal omdat uw kind nog groeit. Dit kunnen overbelastingsklachten zijn. Resultaat is dat uw kind pijn ervaart met bewegen.

 

Onduidelijk handschrift

Het schrijven lukt op school maar niet. Het is steeds weer een hele ontcijfering wat uw kind nu precies geschreven heeft. Ook met schrijfproblemen kan een kinderfysiotherapeut helpen.

 

Overgewicht

Wanneer uw kind te zwaar is, kunnen er snel al verschillende klachten optreden. Pijnlijke knieën bijvoorbeeld of moeite met ademhalen. Zaak is dat uw kind afvalt. Op een goede en gezonde manier. Hier kan de kinderfysiotherapeut, samen met een diëtist en andere specialisten bij helpen.

 

Extreem beweeglijke gewrichten

Het lijkt alsof uw kind zich in alle poses kan wringen. Poses die leeftijdsgenootjes (nog) niet kunnen. Is uw kind gewoon extra lenig? Of misschien wel hypermobiel? Dat betekent dat de gewrichten extreem beweeglijk zijn. Het gevolg is dat spieren extra veel moeite moeten doen om de gewrichten op hun plek te houden. Hierdoor kunnen spieren vermoeid raken of pijn gaan doen. Ook gewrichten als knieën kunnen doorknikken.

Heeft uw kind andere klachten? Of wilt u meer weten over kinderfysiotherapie? Op deze pagina vindt u meer informatie.

 

Situatie duidelijk? Op naar de kinderfysiotherapeut

Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in de groei van kinderen. Pijnklachten bij baby’s, peuters en kinderen houden vaak verband met groeiproblemen. De kinderfysiotherapie behandelingen richten zich op baby’s tot kinderen van 16 jaar.

Een behandeling begint met een anamnese, een onderzoek naar de oorzaak van de klachten. Dit doen we door te observeren. Hoe beweegt uw kind? Of hoe ligt hij? We helpen u de oorzaken en symptomen herkennen en geven u handvatten om verdere klachten te voorkomen. Daarom zijn alle behandelingen zowel met uw kind als uzelf.

Wij hopen dat u nu weet op welke situaties u moet letten en wanneer het verstandig is om aan de bel te trekken. Meer informatie of direct een afspraak maken? Neem contact met ons op.

0342 – 414 515
kft@medifit.nl