Wat zijn kaakklachten?
Onder kaakklachten verstaan we alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van de kaken, het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren. Oftewel: het kauwstelsel. Deze klachten veroorzaken vaak pijn in en rond het gewricht en kunnen een uitstralende pijn naar de omgeving van je oor en je oor zelf geven.
Welke soorten kaakklachten zijn er?
Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf die kan verschuiven, waardoor het gewricht kan blokkeren. Gebitsproblemen en een slecht zittend gebit kunnen ook zorgen voor kaakklachten. Bij kaakklachten voelen de kaakspieren en het kaakgewricht vaak pijnlijk of vermoeid aan. De mond kan niet meer helemaal open en soms maken kaakgewrichten een krakend of knappend geluid. Heb je pijnlijke tanden of last van vermoeidheid door kauwen? Herken je klachten als gebitsslijtage, pijn bij het gapen, oorpijn, hoofdpijn of nekpijn? Of heb je moeite met hard of taai voedsel eten, of lukt het je niet je eigen blaasinstrument te bespelen? Dit kunnen allemaal symptomen van kaakklachten zijn.
Wat is de oorzaak van kaakklachten?
Kaakklachten worden vaak veroorzaakt of in stand gehouden door overbelasting van de kauwspieren en het kaakgewricht. Verkeerde mondgewoonten spelen daarbij een grote rol. Veel voorkomende oorzaken van kaakklachten zijn:
- Vaak de kiezen op elkaar klemmen;
- Tandenknarsen;
- Nagelbijten;
- Lip- of wangbijten;
- Het persen van de tong tegen het gehemelte;
- Een ongeluk -zoals een val op de kaak-;
- Kauwgom kauwen.
Bij een langdurige stress-situatie nemen de klachten vaak toe. Aandoeningen als reuma, gewrichtsslijtage of fibromyalgie kunnen kaakklachten veroorzaken, in stand houden of verergeren.
Hoe behandelt Medifit kaakklachten?
Onze fysiotherapeut of CRAFTA-therapeut begint met een intakegesprek om je klachten in kaart te brengen. Daarna stelt hij een persoonlijk behandelplan op. Hoe eerder je met de klachten bij de fysio komt, hoe groter de kans op een kortere behandelperiode. Vervolgens zal de therapie bestaan uit het mobiliseren van de kaak. Deze behandelingen zijn nagenoeg pijnloos. Je leert je mond te ontspannen en de overbelaste kaakspieren worden losgemaakt. Als het kaakgewricht niet goed werkt wordt het weer beweeglijk gemaakt. Bij mondgewoonten geeft de fysiotherapeut je handvatten om deze gewoonten af te leren.
Heb je last van een knakkende kaak of heb je andere kaakklachten? Wij helpen je graag zo snel en goed mogelijk van je klachten af. Neem contact op en maak een afspraak.