Geopereerd? Hoe wij u helpen zo goed mogelijk te revalideren!

04.01.2021
5 minuten lezen
Behandelingen

Na een operatie wilt u zo snel mogelijk weer aan de slag. Revalideren is dan essentieel. Manueel fysiotherapeut Arjan de Bruijn legt uit waar u rekening mee moet houden tijdens een revalidatieproces.

Na een operatie wilt u zo snel mogelijk weer aan de slag. Revalideren is dan essentieel. Manueel fysiotherapeut Arjan de Bruijn legt uit waar u rekening mee moet houden tijdens een revalidatieproces.

Neem de tijd om te revalideren

Arjan: Na de operatie heeft uw lichaam tijd nodig om te genezen. Dat betekent niet dat u alleen rust moet houden. Hoe langer u rust, hoe minder u lichaam aan bepaalde bewegingen wendt en spieren opbouwt. Daarom is het belangrijk om zo snel weer te bewegen. Stap voor stap, zodat u het goed opbouwt. Dat kan in het begin soms best frustrerend zijn. Maar na de operatie direct klachten van overbelasting of compensatie is nog veel vervelender.

 

De revalidatie hangt af van type operatie

De duur van een revalidatie is afhankelijk van de ingreep en of het om een complex gewricht gaat. Want een schoudergewricht is geen meniscus en andersom. Beide hebben een totaal andere behandeling nodig. Was uw buurman drie maanden aan het revalideren, u wellicht korter of langer. Dat is niet alleen van de klacht, maar ook per persoon verschillend. Ook speelt uw algehele gezondheid een rol. Hoe fitter u de operatie ingaat, hoe fitter u er uitkomt.

 

Een manueel therapeut kan soms nog beter helpen dan een fysiotherapeut

Manueel therapeuten zijn gewone fysiotherapeuten. Het enige verschil zit hem in de verdieping. Wij hebben de kennis en vaardigheden om verder onderzoek te doen. Vooral bij een complex gewricht als de wervelkolom is dat belangrijk. Uiteindelijk zorgen we er samen voor dat u weer zo kunt bewegen als vroeger. Maar helpen we u ook bij het sterk houden van deze gewrichten.

 

Hoe zit het met de verzekering?

Dat is afhankelijk van hoe u verzekerd bent. Als uw aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt revalidatie in de meeste gevallen vergoed. Bent u niet aanvullend verzekerd? Het kan dat uw gewricht na de operatie langer dan normaal fysiotherapie nodig heeft. Er is dan sprake van een chronische aandoening. Fysiotherapie wordt dan vanaf de 21ste behandeling volledig vergoed uit uw basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaalt u zelf. Bekijk de chronische lijst of u in aanmerking komt voor deze vergoeding.

 

Uw doelen en wensen zijn leidend

We hebben u verteld dat het revalidatieproces voor iedereen, welke operatie u ook heeft ondergaan, anders is. Het doel van de therapeut is wel altijd hetzelfde. Namelijk; het herstel van activiteiten en participatie van de revalidant. Met als doel optimaal functioneren in de maatschappij. De wensen van de patiënt zijn echter altijd leidend. Geef dus vooral aan wat u zelf graag weer wilt kunnen en hoe ver u zich kunt inspannen. Samen gaan we voor uw herstel.

Meer informatie of vragen? Neem dan contact met ons op.

0342 – 414 515
arjan@medifit.nl