Een verzakking, en nu?

10.07.2020
5 minuten lezen
Behandelingen, Bekken

Veertig procent van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met een verzakking, maar niet iedereen heeft er dermate last van dat zij hulp gaat zoeken. Wat is dat nu precies , wat zijn de oorzaken, de risicofactoren,  de symptomen en wat kun je eraan doen?

Veertig procent van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met een verzakking, maar niet iedereen heeft er dermate last van dat zij hulp gaat zoeken. Wat is dat nu precies , wat zijn de oorzaken, de risicofactoren,  de symptomen en wat kun je eraan doen?

Welke organen kunnen verzakken?

Een verzakking, ook wel een prolaps genoemd, is het uitzakken van een orgaan in het bekken. Organen die kunnen verzakken zijn de baarmoeder, de top van de vagina (als de baarmoeder is verwijderd), de blaas, de blaashals, de endeldarm en de dunne darm.

 

Mogelijke oorzaken en risico’s

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een verzakking. Zo kunnen leeftijd en bevallingen een rol spelen. Maar ook het hebben van zwak bindweefsel, zwakke bekkenbodemspieren, eerder operaties in dit gebied hebben ondergaan, chronisch hoesten of zwaar tillen zijn veel voorkomende oorzaken. Het regelmatig verrichten van zwaar lichamelijk werk verhoogt ook het risico op een verzakking. Daarnaast is er een verhoogd risico bij het zien en/of voelen van een bolletje in de vagina tijdens de zwangerschap. Verder kan het krijgen van verzakkingen in de familie voorkomen; als je moeder een verzakking heeft (gehad), heb je zelf ook een verhoogd risico.

 

Verschijnselen die kunnen duiden op een verzakking

  • Voelen of zien van een balletje/bolletje in de vagina.
  • Een zwaar gevoel in de vagina, met name aan het einde van de dag of na een paar uur zwaar werk.
  • Zeurende pijn in de onderrug.
  • Pijn of een zwaar gevoel in de onderbuik.
  • Een schurend gevoel, bijvoorbeeld bij fietsen.
  • Bij vrijen kan het soms voelen of er iets in de weg zit.
  • Urineverlies bij hoesten en niezen.
  • Gevoel na het plassen niet leeg te zijn, maar bij opstaan komt er nog wat urine.
  • Herhaaldelijk last hebben van blaasontstekingen.
  • Onvolledige of bemoeilijkte lediging van de darm.
  • Loze aandrang (steeds naar de wc moeten maar er komt niets).
  • Verlies van ontlasting.
  • Anale jeuk.

 

Wat  kun je doen?

De bekkenfysiotherapeut van Medifit geeft adviezen en training om de klachten te verminderen en vaak zelfs op te heffen. Het is mogelijk om rechtstreeks een afspraak te maken met de bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut doet een uitgebreid onderzoek naar de functie van de bekkenbodemspieren en geeft adviezen in het trainen van de bekkenbodemspieren en het leren opvangen van buikdrukverhogingen, bijvoorbeeld bij tillen en hoesten. Daarnaast geeft de bekkenfysiotherapeut adviezen op het gebied van toilethouding  en toiletgedrag.

Zo nodig verwijst de bekkenfysiotherapeut je naar de huisarts. De huisarts plaatst eventueel een ring, of stuurt je door naar een gynaecoloog voor plaatsing van een ring of voor een operatie. Maar meestal is een bekkenfysiotherapeut de eerste optie. Ook met een ring of voor of na een operatie wordt vaak een bekkenfysiotherapeut ingeschakeld. Een operatie is de laatste optie, het is namelijk geen garantie dat de verzakking niet meer terugkomt. De kans op een nieuwe verzakking is ongeveer 30 procent.

Bij Medifit begeleiden we je graag, soms zijn een aantal consulten al voldoende om je op weg te helpen. Dus schroom niet en maak een afspraak.

Johanna Baar,
Geregistreerd bekkenfysiotherapeut