De Lymphastim als behandelmethode bij lymfoedeem

31.01.2022
5 minuten lezen
Behandelingen

Nieuw bij Medifit: De Lymphastim 12. Wij gebruiken de Lymphastim als behandelmethode bij lymfoedeem. We leggen je uit wat lymfoedeem is en hoe een Lymphastim kan helpen tegen de klachten.

Nieuw bij Medifit: De Lymphastim 12. Wij gebruiken de Lymphastim als behandelmethode bij lymfoedeem. We leggen je uit wat lymfoedeem is en hoe een Lymphastim kan helpen tegen de klachten.

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een vochtophoping in de weefsels, als gevolg van een verstoring in de aan- en afvoer van lymfevocht. Lymfoedeem geeft een moe en zwaar gevoel in armen of benen, hierbij kunnen tintelingen voorkomen. Sommige mensen ervaren een knellend gevoel. In enkele gevallen treedt een acute zwelling van de ledematen op. De oorzaken van lymfoedeem zijn uiteenlopend. Primair lymfoedeem is aangeboren. De oorzaken van secundair lymfoedeem zijn heel divers. Bijvoorbeeld na een operatie, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, spataderen of medicatiegebruik.

 

Hoe werkt de Lymphastim als behandelmethode bij lymfoedeem?

De lymphastim is een apparaat, welke je als een aantrekt als een kledingstuk, om vochtophoping in ledematen te verminderen. De lymphastim werkt volgens het IPC-principe (Intermitterende Pneumatische Compressie Therapie). Hierbij drukt de therapeut via een manchet druk op een arm of been, hierdoor wordt vocht afgevoerd. Er zijn verschillende soorten manchetten beschikbaar: arm-, been- en broekmanchetten. Het is mogelijk om op de compressiepomp twee manchetten aan te sluiten. Zo kunnen meerdere ledematen gelijktijdig behandeld worden. De Lymphastim is altijd een aanvulling op oedeemtherapie.

De Lymphastim als behandelmethode bij lymfoedeemDe Lymphastim als behandelmethode bij lymfoedeemDe Lymphastim als behandelmethode bij lymfoedeem

Hoe werkt een Lymphastim?

Een Lymphastim geeft een voorgeprogrammeerde massage die de natuurlijke bloed- en lymfecirculatie door het lichaam stimuleert. Uw arm arm of been komt tijdens de behandeling in een manchet te liggen. Deze manchet bestaat uit meerdere kamers die door een compressiepomp met lucht gevuld kunnen worden. Door de luchtkamers afwisselend met lucht te vullen en leeg te laten lopen ontstaat een pompbeweging. Hierdoor verplaatst het oedeem naar een deel van het lichaam waar het lymfestelsel wel goed werkt. Alle zorgverzekeraars vergoeden behandeling van lymfoedeem met een Lymphastim vanuit de basisverzekering.

Wil je een afspraak maken of heb je vragen over de Lymphastim? Neem dan contact op met Robbin@medifit.nl of Ronald@medifit.nl of bel: 0342-414515.