Bekken(bodem)klachten: goed te behandelen

01.06.2022
5 minuten lezen
Behandelingen, Bekken

Bekken(bodem)klachten zijn klachten waarover niet iedereen even gemakkelijk praat. Bekken(bodem)klachten zijn goed te behandelen. Het is dan ook aan te raden om de stap te zetten, en om hulp te vragen bij je huisarts of direct bij Medifit.

Bekken(bodem)klachten zijn klachten waarover niet iedereen even gemakkelijk praat. Bekken(bodem)klachten zijn goed te behandelen. Het is dan ook aan te raden om de stap te zetten, en om hulp te vragen bij je huisarts of direct bij Medifit.

Bekken(bodem)klachten

Urineverlies en verzakkingsklachten – een moe, zwaar gevoel in je buik, bekkenbodem of onderrug – zijn de bekendste klachten aan de bekkenbodem bij vrouwen. Ook problemen met de ontlasting, zoals obstipatie of het verlies van ontlasting, hebben met de bekkenbodem te maken. Daarnaast kan er sprake zijn van pijnklachten in het bekken(bodem)gebied. Hierbij kun je denken aan pijnklachten met vrijen, pijn bij het plassen of bij de stoelgang, stuitpijn of zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Bij vrouwen in de overgang kunnen klachten van de bekkenbodem weer opspelen of toenemen. Bekken(bodem)problematiek wordt niet altijd als zodanig herkend. Bij vrouwen zijn de klachten vaak gekoppeld aan zwangerschap en bevallen, maar ook bij lage rugpijn of bij longproblematiek met veel hoesten kan bekkenbodemproblematiek een rol spelen.

 

Bekken(bodem)klachten bij mannen

Ook mannen hebben een bekkenbodem en kunnen hieraan klachten ervaren. Problemen met de prostaat kunnen bijvoorbeeld bekkenbodemproblematiek, zoals moeizaam plassen en/of urineverlies, als gevolg hebben. Daarnaast kan bij mannen een te strakke bekkenbodem leiden tot bijvoorbeeld pijnklachten in het scrotum en/of de penis. En het kan een aanleiding zijn voor een frequente aandrang tot plassen.

 

Bekkenfysiotherapie voor kinderen

Het behandelen van jonge kinderen is een aparte specialisatie binnen de bekkenfysiotherapie. Bij Medifit kunnen kinderen vanaf twaalf jaar na overleg in behandeling worden genomen.

 

Herken de risico’s

Uit onderzoek blijkt dat het op tijd herkennen van risicofactoren van invloed kan zijn op de mogelijkheid om bekkenbodemklachten te voorkomen en/of te verminderen. Risicofactoren zijn onder andere veel hoesten, veel en zwaar tillen, langdurig persen tijdens de stoelgang en urineverlies en/of verzakkingsklachten tijdens of na de zwangerschap.

 

Pak het probleem aan

Bekkenbodemtherapie kan worden ingezet ter preventie of vermindering van klachten. De therapie bestaat onder andere uit advies en gerichte oefeningen. Vrouwen kunnen bekkenbodemtherapie bijvoorbeeld al preventief tijdens de zwangerschap, of ter vermindering van klachten tijdens of na de zwangerschap volgen. Dit doen we om klachten op latere leeftijd – tijdens de overgang – te voorkomen dan wel te beperken. Bij mannen wordt de hulp van een bekkenbodemtherapeut vaak ingeroepen om pijnklachten te verminderen, maar ook preventief voor een prostaat- of darmoperatie, of ter vermindering van klachten na de operatie. Bekkenbodemklachten zijn vaak verborgen klachten, maar veel van deze klachten zijn goed te behandelen.

Herken je één van bovenstaande klachten? Neem dan contact op met één van de gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten van Medifit.

Alina Kooistra, geregistreerd bekkenfysiotherapeut

Een website met informatie over de BB: www.bekkenbodemonline.nl
Stichting Bekkenbodem Patiënten (SBP): www.bekkenbodem.net
Voor sporters: www.bekkenbodem-eerst.nl
Een leuk en informatief boek: www.verborgenvrouwenleed.nl