Behandeling van artrose, wat zijn de mogelijkheden?

06.05.2022
5 minuten lezen
Behandelingen

Wat zijn de mogelijkheden voor een behandeling bij artrose? Bij Medifit werken we samen met Artrose Instituut Nederland (AIN) om nóg betere resultaten te behalen uit de behandelingen. We vertellen je er alles over.

Wat zijn de mogelijkheden voor een behandeling bij artrose? Bij Medifit werken we samen met Artrose Instituut Nederland (AIN) om nóg betere resultaten te behalen uit de behandelingen. We vertellen je er alles over.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen van een gewricht achteruit gaat. Een gewricht is de plek waar twee botten bij elkaar komen. Het kraakbeen tussen deze twee botten zorgt ervoor dat de botten niet tegen elkaar schuren. Bij artrose is het kraakbeen niet meer glad, zoals het hoort, maar dunner, zachter en brokkelig. Hierdoor is bewegen lastiger en vaak pijnlijk.

Welke behandelingen bij artrose zijn er mogelijk?

Aanvankelijk worden meestal eerst niet-operatieve behandelinge bij artrose toegepast. Welke methoden gebruikt worden hangt af van de klachten en welke gewrichten aangedaan zijn. Bieden niet-operatieve behandelmethoden geen soelaas, dan is een operatieve behandeling bij artrose de volgende stap.

Welke mogelijkheden biedt Medifit bij artrose?

Oefentherapie
Door te blijven bewegen voorkom je dat spieren verslappen en pezen, gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel overbelast raken. Blijven bewegen is dus belangrijk, zelfs als dat lastig of pijnlijk is. Met oefentherapie kunnen je spieren en gewrichten beter blijven functioneren. Onze fysiotherapeuten kunnen je hierin adviseren en begeleiden.

Samenwerking met AIN
In maart opende het Artrose Instituut Nederland haar deuren bij Medifit in het pand. ‘Door meerdere disciplines te laten samenwerken – bij het AIN zijn dat medisch specialistische zorg, fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek, podotherapie en lifestyle coaching – wordt er vanuit diverse invalshoeken naar de oorzaken van artrose gekeken. Én wordt meteen op meerdere vlakken een behandeling gestart. Het resultaat is hierdoor vaak veel beter dan wanneer er door één discipline behandeld wordt.’ Zo zegt Professor dr. Frank Backx, sportarts en medisch directeur van het Artrose Instituut Nederland. Hier lees je meer over hoe we samen met het AIN de kwaliteit van het leven van mensen met artrose, zónder operatie willen verhogen.

Heb je klachten of vragen over de behandeling van artrose? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.