Oncologische fysiotherapie

Oncologische fysiotherapie is er voor patiënten die behandeld worden of zijn aan kanker. Kanker is voor een patiënt en zijn omgeving een zeer ingrijpende ziekte. De behandeling duurt meestal lang en is belastend. Tijdens en na de behandeling kunnen verschillende klachten optreden. Denk aan stug en pijnlijk littekenweefsel, pijn, vermoeidheid en neuropathie. En aan verminderde conditie, kracht en lenigheid. Daarnaast kunnen ook psychische problemen zorgen voor een verminderde kwaliteit van leven.

Oncologische fysiotherapie kan deze klachten verminderen of verhelpen. En de kwaliteit van leven verbeteren.

Wanneer oncologische fysiotherapie?

Het is wetenschappelijk bewezen dat het helpt om uw conditie, spierkracht en lenigheid te verbeteren:

  • Voor en na een operatie
  • Tijdens en na chemotherapie of immuuntherapie
  • Na bestraling

Onze behandeling

Wij begeleiden u bij het verbeteren van uw conditie, kracht en lenigheid, om zo uw belastbaarheid te verbeteren. Ook begeleiden wij u bij het hervatten van uw dagelijkse bezigheden.

Wanneer genezing niet meer mogelijk is, helpen we u zo lang mogelijk een actief leven te leiden. Met zoveel mogelijk kwaliteit van leven. Wanneer het levenseinde nadert, staat het comfort van de patiënt centraal. In deze fase kunnen ademhalings- en ontspanningsoefeningen helpen om spanning, benauwdheid en pijn te verminderen. Indien gewenst behandelen wij dan aan huis. Daarbij kan ook begeleiding van de mantelzorger en overleg met andere zorgverleners plaatsvinden.  

Oncofit

Medifit heeft een beweegprogramma voor mensen die na de behandeling van kanker weer willen werken aan hun fysieke welzijn: Oncofit. Dit is een groepsbehandeling van (ex-)kankerpatiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Deze behandeling is gericht op het voorkomen en/of verminderen van problemen op het fysieke vlak. Advies en begeleiding bij kracht- en conditieverbetering staan daarbij centraal.

Lees hier meer over Oncofit>>>

Oedeemfysiotherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Oedeem kan ontstaan na behandeling van (borst)kanker, door vaatproblematiek en na een trauma of operatie. Maar ook door wondroos en door ongelijkmatig verdeeld vetweefsel. Door de zwelling van de weefsels kan er pijn, een vermoeid gevoel en bewegingsbeperking ontstaan. Onze oedeemfysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende soorten oedeem te onderzoeken en te behandelen.

Lees hier meer over Oedeemfysiotherapie>>>

Meer weten?

Uw huisarts, specialist en oncologieverpleegkundige kan u een verwijzing geven voor oncologische fysiotherapie. In elke fase van uw behandeltraject kunt u bij ons terecht. U kunt een afspraak maken via onze receptie met fysiotherapeut Johan Moll (oncologische fysiotherapie en Oncofit) en oedeemfysiotherapeut Robbin Lam (oncologische en oedeemfysiotherapie).

Telefoonnummer: 0342-414515.

Ervaart u klachten tijdens het lopen?
Maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten!