Bekkenfysiotherapie

Bekkentherapie is een specialisatie van fysiotherapie bij Medifit. Maak nu een afspraak voor Barneveld, Voorthuizen.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapeuten zijn dankzij een aanvullende opleiding gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken, bekkenbodem en lage rug. De spieren van lage rug, buik, bekken en bekkenbodem spelen een rol bij de houding en het bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en de ontlasting.

Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenorganen en de bekkenbodem beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in de lage rug of het bekken kan snel leiden tot een klacht in de buik of bekkenbodem en omgekeerd. Soms ontstaan bekkenklachten door onwetendheid, een verkeerde manier van plassen of ontlasten, na herhaalde blaasontstekingen of na een buik- of prostaatoperatie. Klachten in de lage rug, het bekken en de bekkenbodem kunnen ook voorkomen tijdens de zwangerschap of na de bevalling.

Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen zowel voor bij vrouwen, mannen en kinderen. Kinderbekkenfysiotherapie is een aparte specialisatie binnen de bekkenfysiotherapie. De bekkenfysiotherapeut bij Medifit is niet gespecialiseerd in kinderbekkenfysiotherapie.

Bekkenfysiotherapie helpt

Behalve dat bekkenbodemspieren zorgen voor het behoud van continentie, zijn ze ook van belang bij de ondersteuning van de organen in de buik, bij de seksualiteit en spelen ze een rol bij de stabiliteit van de wervelkolom en het bekken.

De bekkenbodemspieren kunt u bewust aanspannen en ontspannen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, voelen de functie niet of hebben  er geen controle over. Door de bekkenbodemspieren bewust te leren gebruiken kunnen veelvoorkomende klachten worden voorkomen en/of verholpen. Met behulp van ademhalings- en ontspanningsoefeningen leert u zich bewust te worden van uw bekkenbodemspieren en deze op een juiste manier te gebruiken.

Bij bekkenfysiotherapie is er verder ook aandacht voor een goede toilethouding en toiletgedrag, vochtintake en vezelinname. Verder is er aandacht  voor buikdrukregulatie  en verantwoord gebruik van de rug. Er wordt inzicht gegeven in het belang van de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Bij klachten tijdens de zwangerschap is de bekkenfysiotherapeutische begeleiding met name gericht op het met zo min mogelijk klachten zo optimaal mogelijk te blijven functioneren. Na de bevalling is de therapie vooral gericht op het verbeteren van de stabiliteit en de spierkracht van de lage rug en het bekken.

Verschillende voorbeelden van klachten of indicaties zijn:

 • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
 • Veelvuldige aandrang om te plassen en/of te ontlasten.
 • Herhaald optreden van blaasontstekingen.
 • Moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting (obstipatie).
 • Verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder of darmen.
 • Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen.
 • Pré- en postoperatief bij gynaecologische en urologische behandelingen
 • Pré- en postoperatief bij operaties van de dikke darm en/of de anus.
 • Pijn bij geslachtsgemeenschap, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem.
 • Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rondom zwangerschap en bevalling.
 • Bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap en bevalling.

Bij Medifit geeft uw bekkenfysiotherapeut u voorlichting, begeleiding en de juiste behandeling. Maak een afspraak voor behandeling in onze vestiging in Barneveld of Voorthuizen.

Ervaart u klachten tijdens het lopen?
Maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten!