Een afhangend vingertopje: onderneem snel actie

18.01.2020
5 minuten lezen
Behandelingen, Hand of pols

Een vingertopje dat niet meer gestrekt kan worden en daardoor wat naar beneden hangt, heet een ‘mallet finger’. De oorzaak hiervan is dat de strekpees, die aan het laatste vingerkootje vastzit, niet meer functioneert.

Een vingertopje dat niet meer gestrekt kan worden en daardoor wat naar beneden hangt, heet een ‘mallet finger’. De oorzaak hiervan is dat de strekpees, die aan het laatste vingerkootje vastzit, niet meer functioneert.

Een mallet finger kan op verschillende manieren ontstaan. De vinger stoten, bijvoorbeeld tegen een keukenkastje, kan soms al leiden tot een mallet finger. Maar ook tijdens (bal)sporten komt een mallet finger regelmatig voor. Soms ontstaat deze ook zonder dat mensen het door hebben. Na het tuinieren bijvoorbeeld, bij het uittrekken van de werkhandschoenen, kan opeens een vinger afhangen, zonder dat daar een pijnlijk incident aan is voorafgegaan. Ook het bed opmaken is een vaak gehoorde activiteit waarbij ‘zomaar’ een mallet finger ontstaat. Er hoeft dus niet altijd een ‘trauma’ aan vooraf te gaan.

 

Wees er snel bij

Wanneer u constateert dat de vinger afhangt en u het topje niet meer kunt strekken, is het belangrijk om zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen 24 uur, contact op te nemen met een handtherapeut om de vinger te laten spalken. Er zal dan een op maat gemaakte spalk van een kunststof materiaal worden aangebracht, zodat de vinger in een goed gestrekte stand in de spalk zit. Hoe sneller de spalk is aangebracht, hoe groter de kans op vlot en geheel herstel.

 

Spalken en handtherapie

De spalk moet zes tot acht weken blijven zitten, zonder dat u het topje mag buigen. Na deze spalkperiode gaat u samen met de handtherapeut voorzichtig oefeningen doen om de vinger weer te kunnen buigen en te strekken. Tussen het oefenen door gaat de spalk dan weer om. Vanaf het moment dat het buigen en strekken weer goed mogelijk is, mag de spalk worden afgebouwd. Tijdens zware activiteiten en sporten moet de spalk nog wel een tijd worden gedragen.

Indien het topje tijdens de oefenperiode opnieuw gaat afhangen zal er in overleg met u en/of de handchirurg worden gekozen voor opnieuw twee tot vier weken spalken. Wanneer ook dit onvoldoende effect heeft, kan er voor een operatie worden gekozen, waarbij de strekpees wordt gehecht. Dit geeft meestal een iets minder mooi resultaat dan bij alleen toepassing van de spalktherapie. Na een operatie van de strekpees is opnieuw spalktherapie en handtherapie nodig.

Neem bij klachten zoals het afhangen van een vinger of andere klachten aan hand, pols en/of elleboog contact op met Medifit, ik help u graag. Indien u vragen heeft, kunt u mij ook rechtstreeks mailen: annelies@medifit.nl

Annelies de Beer-Poelman,
handtherapeut/fysiotherapeut