Wat is tendinopathie en wat kun je ertegen doen?

15.07.2022
5 minuten lezen
Behandelingen

Tendinopathie is de wetenschappelijke naam voor overbelasting van peesweefsel. Maar wat houdt dat eigenlijk in en, misschien nog belangrijker, wat kun je ertegen doen?

Tendinopathie is de wetenschappelijke naam voor overbelasting van peesweefsel. Maar wat houdt dat eigenlijk in en, misschien nog belangrijker, wat kun je ertegen doen?

Wat is tendinopathie?

Tendinopathie is overbelasting van peesweefsel waarbij de vezels van de pees niet meer mooi in rechte lijnen lopen. Overbelast je peesweefsel te lang dan heeft dit als gevolg dat de pees – aan het einde van de spier – zijn functie niet of minder goed kan uitoefenen en het gevoelig wordt bij aanraking en belasting. We zien tendinopathie het vaakst in schouders, polsen, ellebogen en knieën, maar het kan overal in het lichaam voorkomen.

 

Wat zijn de symptomen van tendinopathie?

In eerste instantie treden er meteen na het sporten of andere activiteiten lichte pijnklachten op die na een tijdje weer verdwijnen. Als je niks met deze pijn doet, dan kan de pijn verergeren en aanhouden. In ernstige gevallen is de pijn continu aanwezig en verdwijnt deze ook niet meer als je niet beweegt. Vooral na rust of in de ochtend als je opstaat kan het gebied rond de pees stijf aanvoelen en voelt de pees gezwollen aan.

 

Wat zijn de oorzaken van tendinopathie?

De oorzaak van kwaliteitsverlies in het peesweefsel is vaak overbelasting, veroudering of een combinatie van deze twee. Andere mogelijke oorzaken van tendinopathie zijn:

  •  slijtage;
  •  overgewicht;
  •  instabiliteit van de enkels of voetafwijkingen
  • verschil in beenlengte;
  • nieuwe sport of hobby;
  • harde ondergrond bij het sporten;
  • ongetraind fanatiek sporten;
  • externe risicofactoren zoals weersomstandigheden en schoeisel.

 

Hoe ziet de behandeling van tendinopathie eruit?

Met oefentherapie, onder begeleiding van een fysiotherapeut, verhogen de belastbaarheid van de pees. Je doet deze dagelijkse oefeningen volgens een programma. Hoe snel je dit programma kunt opbouwen hangt af van de ernst van de klachten. Met een geleidelijke opbouw van oefeningen willen we de pees in kleine stapjes steeds sterker maken. Het doel is dat je activiteiten in het dagelijks leven kunt uitbreiden en, indien mogelijk, ook weer pijnvrij kunt sporten.

 

Wat als fysiotherapie niet voldoende is?

Jammer genoeg is fysiotherapie niet altijd voldoende tegen tendinopathie. Mochten wij je niet verder kunnen helpen, dan verwijzen we je door naar een sportarts.

Herken je de klachten of wil je meer weten over tendinopathie? Neem dan contact met ons op.