Wat is ergotherapie?

31.10.2021
5 minuten lezen
Behandelingen

Wat is ergotherapie en met welke klachten ga je naar de ergotherapeut? Denise Brunekreef, onze ergotherapeut, legt uit.

Wat is ergotherapie en met welke klachten ga je naar de ergotherapeut? Denise Brunekreef, onze ergotherapeut, legt uit.

Activiteiten mogelijk maken

Ergotherapie is een discipline die zich richt op het mogelijk maken van handelingen en activiteiten, wanneer dit niet (meer) lukt door een psychische of lichamelijke beperking of door een vertraagde ontwikkeling. Ergotherapie biedt hulp aan mensen om dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan hun eigen samenleving.

Voor wie is ergotherapie?

Ergotherapie is voor iedereen die moeite heeft met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als gevolg van onder andere:

    • ouderdomsklachten
    • spierziekte
    • neurologische aandoeningen
    • handletsels
    • vertraagde ontwikkeling
    • verstandelijk beperking
    • reuma
    • chronische pijn
    • vermoeidheidsklachten
    • burn-out
    • eenzaamheid
    • hersenletsel
    • dementie
    • verstandelijke beperking
    • psychische problemen
    • arbeidsgerelateerde klachten
    • depressie

Het verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie

Ergotherapie en fysiotherapie overlappen steeds meer, maar het belangrijkste verschil is dat fysiotherapeuten voornamelijk op stoornisniveau werken en ergotherapeuten op omgeving en activiteiten. Komt iemand met klachten aan zijn arm bij de fysiotherapeut, dan wordt zijn arm behandeld. Als de cliënt niet meer kan koken doordat hij last heeft van zijn arm, kijkt de ergotherapeut welke middelen hij nodig heeft om weer een maaltijd te kunnen bereiden. De ergotherapeut kijkt dus hoe de omgeving aangepast kan worden, zodat een cliënt goed of beter kan functioneren. Ik zeg altijd: ‘De fysiotherapeut helpt je met de trap aflopen, de ergotherapeut zorgt ervoor dat je dat gewassen en aangekleed doet.’Ergotherapie op de werkplek

We zagen het al af en toe bij bedrijven, maar doordat mensen nu massaal thuiswerken, zijn klachten door een verkeerde werkhouding toegenomen. Mensen werken achter hun keukentafel, op houten stoelen, op laptops zonder muizen en ga zo maar door. Allemaal oorzaken van een toename van rug-, nek-, schouder-, arm- en handklachten. Ergotherapeuten bieden een helpende hand voor een juiste werkhouding. Thuis, maar natuurlijk op kantoor.

Kennismaking met de ergotherapeut

Vaak leg ik eerst uit wat ergotherapie inhoudt. Ik kijk naar de verwachtingen van mensen, maar ik vraag ook door. Zo vraag ik niet alleen de rollator aan die ze verzochten, ik vraag ze mij mee te nemen in hun dag. Van opstaan tot naar bed gaan. Veel mensen zijn zich niet bewust van hoeveel handelingen ze eigenlijk verrichten. Douchen is bijvoorbeeld voor veel mensen heel vanzelfsprekend, maar het is een aaneenschakeling van complexe activiteiten. Ik verzamel heel veel informatie door steeds meer in te zoomen op deze activiteiten. Douchen gaat goed, maar afdrogen ook? Heeft iemand moeite met knopen of ritssluitingen? Door door te vragen kom ik vaak toch dingetjes tegen waar mensen zelf niet aan gedacht hebben. Zo kan ik nog meer voor ze betekenen dan ze in eerste instantie dachten.

Het behandelplan

Door dagactiviteiten in beeld te krijgen, punten te geven aan bepaalde activiteiten en vragenlijsten komen klachten duidelijk in beeld. Het behandelplan verschilt per casus. De ene keer regel ik alleen een stoellift of rollator. Dan kom ik nog een keer langs bij de cliënt wanneer de leverancier langskomt om het product te testen of te installeren. De andere keer regel ik hulpmiddelen om zelfstandig steunkousen aan en uit te trekken steunkousen en kom ik nog eens terug om te kijken of de cliënt niet meer afhankelijk is van thuiszorg bij het aan en uittrekken van de steunkousen. Soms kom ik erachter dat er meer nodig is dan een hulpmiddel en verwijs ik de cliënt door naar een andere specialist.

Samenwerkingen van de ergotherapeut

Als ergotherapeut werk ik vaak nauw samen met andere disciplines. Ik vind het erg belangrijk korte lijnen te hebben met de huisarts van een cliënt. Maar ik werk vaak ook samen met een logopedist, de thuiszorg of een fysiotherapeut. Heeft iemand rugklachten door een verkeerde houding, dan kan de fysiotherapeut de klachten verhelpen en ik de oorzaak verbeteren. Is de oorzaak van de rugklachten een verkeerde houding op de bank? Dan kan dat misschien al met een kussentje of opgerolde deken in de rug verholpen worden. Maar blijft de cliënt op dezelfde manier op de bank zitten, dan komen de klachten steeds weer terug. Als een cliënt door een ontwikkelingsachterstand niet kan praten en zich niet zelfstandig aan kan kleden, werk ik samen met een logopedist. Door kaartjes met pictogrammen en een spraakcomputer kan ik beter communiceren met de cliënt, maar dat lukt me niet zonder logopedist. Dit zijn slechts twee voorbeelden van samenwerkingen, maar altijd geldt: door nauw samen te werken met andere disciplines kunnen we behandelingen zo goed mogelijk vormgeven.

Vergoeding van ergotherapie

Vanuit de basisverzekering hebben verzekerden recht op vergoeding van tien uur ergotherapie per jaar. Na deze tien uur kan aanspraak worden gemaakt op een aanvullende verzekering. De kosten van ergotherapie vallen onder het verplichte eigen risico, behalve voor kinderen tot 18 jaar. Het eigen risico van de ouders wordt dan niet belast. Heb je hulp nodig of vragen over ergotherapie?

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Contact opnemen