Hoe herken je een hernia?
In de meeste gevallen heb je bij een hernia last van de onderrug. Dit komt doordat bij 90% van de gevallen een hernia optreedt op de drie onderste tussenwervelschijven. De pijn straalt uit naar de rug, billen of naar één of beide benen. Je been voelt dan aan als een slapend been of branderig of prikkelend. Soms strekt de pijn zich zelfs uit tot onder de knie of tot in de voet. Bij persen, hoesten of niezen wordt de pijn erger. Het is pijn die komt en gaat. Bij liggen is de pijn vaak minder of weg, in een zithouding is de pijn erger. Verder zijn in sommige gevallen peesreflexen minder, kunnen spieren verkrampen en kan er controleverlies op urine en ontlasting plaatsvinden.
Wat is een hernia?
Een hernia, oftewel HNP (hernia nuclei pulposi), is letterlijk een uitstulping van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. De meest voorkomende hernia is een rughernia. Hierbij gaat het om een uitstulping van een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven bevinden zich tussen de wervels van de wervelkolom en zitten tussen elke twee ruggenwervels. Die uitstulping drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw. Deze raakt hierdoor geïrriteerd of ontstoken. De irritatie of ontsteking veroorzaakt pijn. Meestal komt een hernia in de rug voor, maar soms ook in de nek.
Hoe ontstaat een hernia?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk te weten dat een hernia acuut kan zijn, maar ook langere tijd aan kan houden. Wanneer een hernia langere tijd aanhoudt, noemen we dit chronisch. Een acute hernia kan overgaan in een chronische hernia als je je niet laat behandelen. Een chronische hernia is vaak het gevolg van een aangeboren zwakte van weefsel van tussenwervelschijven. Ook het slechter worden van een tussenwervelschijf is een veel voorkomende oorzaak van een hernia. Dit wordt veroorzaakt door een slechte houding, overgewicht en/of slechte voeding. Bij oudere mensen komt het voor omdat de tussenwervelschijven sterkte en vitaliteit verliezen.
Als de klachten na zes tot acht weken niet minder zijn, dan is het van belang dat je naar je huisarts gaat voor advies. Het kan zijn dat hij adviseert verder af te wachten of klachten vanzelf, of met hulp van een fysiotherapeut verdwijnen of minder worden. Een ander advies kan medicatie zijn of een operatie. Bespreek goed met je huisarts welk advies jij het beste op kan volgen.
Gelukkig gaat het bij de meeste rugklachten niet om een medische aandoening en kan een fysiotherapeut klachten vaak al verhelpen. Heb je vragen of ben je door je huisarts doorverwezen naar de fysiotherapeut? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.