Wat is een tennisarm?
Een tennisarm is een ontsteking aan de buitenkant van de elleboog, aan de buitenste elleboogknobbel. Je hebt hierdoor pijn aan de buitenkant van je elleboog. Dit kan uitstralen naar de onderarm. Je voelt de pijn met name bij inspanning of ‘s ochtends, wanneer je net uit bed komt en nog wat stijf bent.
Hoe ontstaat een tennisarm?
Vroeger werd gedacht dat een tennisarm écht te maken had met tennissen. Maar inmiddels weten we beter. Je kunt een tennisarm krijgen wanneer je met je pols steeds dezelfde bewegingen maakt. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je (veel) schildert, breit of naait of veel de schroevendraaier gebruikt. Of als je veel tijd achter de computer besteedt in een verkeerde houding. Maar een tennisarm kan ook ontstaan wanneer je gaat sporten zonder goede warming-up.Â
Wat moet je wél doen als je een tennisarm hebt?
Probeer je arm te blijven gebruiken, ook als het niet prettig voelt. Door te blijven bewegen, houd je je spieren namelijk soepel. Doet het veel zeer wanneer je een bepaalde beweging maakt? Neem dan contact op met een fysiotherapeut, hij geeft je adviezen hoe je het beste je arm kunt gebruiken.
Zijn er bewegingen die je erg lastig vindt om te maken? Maak dan ook een afspraak bij de fysiotherapeut. De therapeut kan je helpen op de juiste manier te bewegen, zodat de pijn gereduceerd wordt en het herstel zo snel mogelijk verloopt. Daarnaast kan gekeken worden of er behandeling mogelijk is voor je tennisarm.
Wat moet je niet doen als je een tennisarm hebt?
Misschien heb je het idee dat je je arm zo veel mogelijk moet ontlasten en niet moet gebruiken, maar dit helpt de genezing niet altijd. Ga niet zelf experimenteren met spalken, mitella’s of braces. Het kan zijn dat de fysiotherapeut je adviseert een brace of spalk te dragen wanneer hij dit nodig acht. Draag deze alleen in overleg met een fysiotherapeut.
Wat kan een fysiotherapeut doen bij een tennisarm?
Er is niet één gouden standaard voor de behandeling van een tennisarm door de fysiotherapeut. Allereerst kijkt de fysiotherapeut naar je klachten en concludeert of er inderdaad sprake is van een tenniselleboog of van bijvoorbeeld het radiaal tunnel syndroom. Per patiënt wordt gekeken welke behandelvorm het beste past. Mogelijke behandelvormen zijn:Â
- Shockwave: behandelmethode met een apparaatje, waarbij geluidsgolven zich onder druk door de huid verplaatsen.
- Dry needling: met een acupunctuurnaald prikt de fysiotherapeut spierknopen aan.
- Manipulaties: methode waarbij geblokkeerde gewrichten door de fysiotherapeut in de juiste richting worden geduwd.
- Diepe dwarse fricties: behandelmethode waarbij de fysiotherapeut korte bewegingen met de handen maakt over het vezelverloop, voor de toename van lokale doorbloeding om het herstel te bevorderen.
- De keten bekijken; nek, schouder, elleboog, pols
- Excentrisch oefenen in combinatie met rekken: trainen van de spieren om een grotere belasting te realiseren.
- Informeren en adviseren over belastbaarheid en hoe je dagelijkse handelingen uit kunt voeren zonder te veel pijn.
Hoe lang duurt het voor een tennisarm over is?
Het is niet precies te zeggen hoe snel een tennisarm herstelt. Het herstel heeft te maken met de ernst van de ontsteking en hoe je je arm (nog) gebruikt. Vaak zien we na zo’n twaalf weken dat de elleboog weer normaal gebruikt kan worden.Â
Heb je last van een tenniselleboog en wil je behandeling door een fysiotherapeut? Of wil je meer weten over behandelingen bij Medifit? Neem dan contact met ons op.