ClaudicatioNet

ClaudicatioNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met PAV (perifeer arterieel vaatlijden), een afwijking in de bloedvaten. Onze fysiotherapeuten Sven, Marcel en Ronald zijn hierbij aangesloten. Het netwerk streeft naar hoogwaardige zorg voor patiënten met PAV.

De aandoening

De aandoening PAV resulteert bij veel patiënten in zogeheten ‘etalagebenen’. Dit komt doordat de slagaders in de benen zijn vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Patiënten ervaren hierdoor een krampachtige pijn of een doof gevoel in het been. Meestal treedt de pijn op in de kuiten, en verdwijnt de pijn na rust. In Nederland wordt geschat dat ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV.

De behandeling

Looptraining leidt tot verbetering in loopafstand. Door de actievere leefstijl verbetert tevens de conditie en de kwaliteit van leven van patiënten. Looptraining voorkomt in de meeste gevallen een dotterbehandeling of een operatie. Tijdens het ClaudicatioNet traject besteed de therapeut ook aandacht aan de leefstijl van de patiënt. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een gezonde leefstijl: gezonde voeding en stoppen met roken de klachten kunnen verminderen.

Heb ik een verwijzing nodig?

PAV wordt meestal gediagnosticeerd door vaatchirurgen. De vaatchirurg verwijst de patiënt vervolgens door naar een ClaudicatioNet therapeut. De kwaliteit van de behandeling wordt gewaarborgd door aanvullende kwaliteitsvoorwaarden voor ClaudicatioNet therapeuten. Hierdoor kunnen wij patiënten met PAV de beste zorg bieden.

Ervaart u klachten tijdens het lopen?
Maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten!