Wat is oncologiefysiotherapie?

02.06.2022
5 minuten lezen
Behandelingen

Oncologiefysiotherapie is een onderdeel van nazorg binnen de oncologie. Fysiotherapeut Robbin Lam legt uit wat dit inhoudt.

Oncologiefysiotherapie is een onderdeel van nazorg binnen de oncologie. Fysiotherapeut Robbin Lam legt uit wat dit inhoudt.

Nazorg wordt steeds belangrijker

Ziekenhuisbehandelingen zorgen ervoor dat we steeds langer leven. Dit betekent dat de nazorg voor kankerpatiënten steeds belangrijker wordt. Oncologiefysiotherapie is hier een onderdeel van. Met behandelingen op maat proberen we ervoor te zorgen dat iedereen zo optimaal mogelijk kan functioneren in het dagelijks leven. Om dit zo goed mogelijk te doen zijn we twee jaar geleden begonnen met een multi disc unair netwerk op het gebied van oncologie in Barneveld.

Samenwerking met andere disciplines

Een multi disc unair netwerk houdt in dat we samenwerken met een eerstelijns oncologieverpleegkundige, een diëtist en een ergotherapeut om behandelingen van een patiënt met elkaar af te stemmen. Komt iemand bij ons om conditie en spierkracht te verbeteren? Dan is het belangrijk te weten of dat goed gaat met de voeding. Dit stemmen we af met de diëtist. Door de lijnen met andere disciplines kort te houden, kunnen we patiënten op verantwoorde wijze hulp bieden.

Lymfedrainage bij oncologie

Bij mensen met kanker zie je regelmatig secundair lymfoedeem ontstaan. Als gevolg van een operatie -als er een orgaan, deel van een orgaan is of een lymfeknoop verwijderd is- kan het lymfesysteem vaak niet meer goed zijn functie uitvoeren. Het lymfesysteem houdt het vocht in het lichaam goed in beweging. Op het moment dat er een onderdeel ontbreekt, kan het vocht niet meer goed afgevoerd worden. Dan ontstaan er ophopingen. Zo hebben mensen die na prostaatkanker komen, vaak lymfoedeem in de buik of benen, en mensen na borstkanker hebben voornamelijk oedeem in de armen.

Het verschil tussen fysiotherapie en huidtherapie

Ook huidtherapeuten geven lymfedrainages. Het verschil is dat fysiotherapeuten meer gericht zijn op het bewegend functioneren van de mens, en de huidtherapeut meer kijkt naar huidkwaliteit en verschillende huidlagen waar het lymfesysteem invloed op heeft. Fysio- en huidtherapeuten vullen elkaar op bepaalde gebieden aan. Zo behandelde ik een paar jaar geleden een patiënt die herstellende was van borstkanker. Zij had een borstamputatie gehad en was bestraald in het borstgebied en de schouderregio. Haar lymfeknopen waren beschadigd, dus zij kreeg lymfoedeem in haar arm en had bestralingsschade aan haar huid. Ik behandelde haar voor oedeem en deed gerichte oefeningen met haar zodat het aangedane gebied kon versterken: spierkracht en mobiliteit. Om haar huid te verbeteren moest zij naar de huidtherapeut. Zij combineerde dat tot ze weer alles kon in het dagelijks leven. Toen was ze klaar bij mij en heeft de huidtherapeut de rest van de behandelingen voortgezet, ook de lymfedrainages.

Energievermindering en vermoeidheid

Mijn collega Johan Moll en ik hebben verschillende scholingen gevolgd op het gebied van oncologie, om mensen weer actiever en fit te krijgen. Bij oncologiepatiënten is energievermindering en vermoeidheid een veel voorkomende klacht. De hulpvraag aan ons is dit te verbeteren. Dit kan zijn als patiënten genezen zijn, maar ook wanneer ze uitbehandeld zijn. Met zo veel mogelijk energie en spierkracht, en zo weinig mogelijk pijn, hopen we de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Contact opnemen