Wat is een goede slaaphouding?

12.11.2021
5 minuten lezen
Tips

Wist je dat een verkeerde slaaphouding verschillende lichamelijke klachten kan veroorzaken? De meeste mensen slapen half gedraaid op hun zij. Maar hierdoor kun je veel lichamelijke klachten krijgen. Hoe komt dat? En wat is dan wel de juiste slaaphouding?

Wist je dat een verkeerde slaaphouding verschillende lichamelijke klachten kan veroorzaken? De meeste mensen slapen half gedraaid op hun zij. Maar hierdoor kun je veel lichamelijke klachten krijgen. Hoe komt dat? En wat is dan wel de juiste slaaphouding?

Slapen op de rug

Op je rug slapen is het beste. Als je op je rug slaapt, is je gewicht het meest verdeeld over het oppervlak. Hierdoor krijg je minder snel last van drukplekken. Wanneer je op je rug ligt op een goed bed, liggen nek, schouders en rug in een neutrale positie. Zo kunnen deze goed herstellen van de belasting van overdag. Helaas is slapen op de rug niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen liggen simpelweg niet lekker op hun rug en kunnen daardoor slecht in slaap komen. Een ander nadeel is dat de kans op snurken groter is. Voor mensen met slaapapneu is op de rug liggen zelfs af te raden omdat dit gevaarlijk kan zijn.

 

Slapen op je zij

Dit is, na slapen op je rug, de beste slaaphouding. Als je op een goed bed ligt op je zij is je wervelkolom in een rechte positie en voorkom je (extra) nek- en rugklachten. Een bed waarbij je schouders goed wegzakken in het matras voorkomt druk op de schouder waar je op ligt. Drukpunten zorgen er vaak voor dat je geregeld wakker wordt ‘s nachts. Niet alleen is de pijn vervelend, ook voor je nachtrust is dit niet bevorderlijk. Zorg dus voor een kussen en matras dat bij je lichaam past. Bijkomend voordeel van slapen op je zij is dat de kans op snurken kleiner is.

 

Is op de buik slapen niet goed?

Op de buik slapen is af te raden. Het is een onnatuurlijke houding voor je lichaam. Je rug ligt in een ongunstige kronkel waardoor er druk komt te staan op de facetgewrichten in de onderrug. ook liggen je nek en rug gedraaid wanneer je op je buik slaapt. Dit betekent dat de ene kant van de nekspieren gestrekt is terwijl de andere kant verkort is. Als je te lang op je buik ligt kun je hierdoor stijf worden, pijnklachten krijgen of zelfs een scheve houding aanleren.

 

Bewegen in je slaap

Sommige mensen liggen het grootste deel van de nacht in één houding, andere zijn in de nacht veel aan het draaien en woelen in de slaap. Hoe kun je dan voorkomen dat je onbewust steeds in een verkeerde houding gaat liggen? Allereerst is het belangrijk te onderzoeken of je de oorzaak van het vele bewegen in je slaap kan achterhalen. Het kan namelijk een teken zijn van onrust, stress, een slaapstoornis of een slecht matras. Weet je zeker dat dat allemaal in orde is maar ben je in je slaap nog steeds erg onrustig? Dan kan een ‘slaapmaatje’ je wellicht helpen. Deze rol is te een beetje te vergelijken met een voedingskussen en zorgt ervoor dat je niet op je buik kunt draaien of half gedraaid op je zij. Soms is het even wennen, maar het kan je uiteindelijk helpen rustiger te slapen. Wat meestal een positieve werking heeft op je pijnklachten en je nachtrust.

Heb je langdurige klachten bij het slapen, kunt u niet goed inslapen of doorslapen door pijn in je in je rug, nek of schouders? Wij geven je graag advies voor een juiste lighouding en mogelijkheden wat betreft slaapcomfort. Neem ook bij twijfel of andere vragen gerust contact met ons op.